«Η κλασική μουσική βοηθά στην εγκυμοσύνη»: Μύθος ή αλήθεια;

Η επιστήμη απαντά.
«Η κλασική μουσική βοηθά στην εγκυμοσύνη»: Μύθος ή αλήθεια;

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και συναισθηματικές περιόδους για τη γυναίκα. Πέρα από τις ανησυχίες, το άγχος και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει, ένα μόνο κούνημα του μωρού μέσα στην κοιλιά αρκεί για να επισκιάσει κάθε αρνητική πτυχή.

Κάπως έτσι, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η αναζήτηση ευεργετικών για το μωρό συνηθειών αποτελεί το κύριο μέλημα, με τη μουσική να στέκεται στην κορυφή της λίστας των must-do.

Η ακοή, άλλωστε, αποτελεί την πρώτη αίσθηση, η οποία αναπτύσσεται στο έμβρυο κατά τους τρεις πρώτους μήνες, επικοινωνώντας με αυτόν τον τρόπο με το εξωμήτριο περιβάλλον.

Τα ηχητικά ερεθίσματα που δέχεται κατά την ενδομήτρια περίοδο είναι κυρίως οι χτύποι της καρδιάς της μητέρας, η φωνή αλλά και η αναπνοή της. Για τον λόγο αυτόν, τις περισσότερες φορές που εκείνη του μιλάει και χαϊδεύει την κοιλιά της εκείνο αντιδρά κλωτσώντας ως απάντηση.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση της μουσικής;

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έχουν αποδείξει πως εκείνη συμβάλει θετικά τόσο στο έμβρυο όσο και στη μητέρα. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το είδος της μουσικής που χαλαρώνει το έμβρυο κι αυτό διότι οποιαδήποτε μουσική που είναι αργή και χαρούμενη θα βοηθήσει την έγκυο να διαχειριστεί καλύτερα το στρες αλλά και να εκκρίνει τις ορμόνες ευτυχίας επηρεάζοντας άμεσα το έμβρυο, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει τον αριθμό των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με την ακοή όταν εκτίθεται σε ήχους με δομή, μελωδία και ρυθμό.

«Η κλασική μουσική βοηθά στην εγκυμοσύνη»: Μύθος ή αλήθεια;

Η κλασική μουσική έχει επικρατήσει λόγω των αρμονικών και ευχάριστων μελωδιών, όπως του Μότσαρτ, αλλά και νανουρίσματα που δεν ξεπερνούν σε ρυθμό τους χτύπους της καρδιάς της εγκυμονούσας μητέρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή.