Η πιο καλή είδηση των τελευταίων μηνών για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Μια νέα έρευνα μας χαρίζει χαμόγελα.
Η πιο καλή είδηση των τελευταίων μηνών για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μια αμερικανική έρευνα που παρουσιάστηκε στον Λευκό Οίκο αναφορικά με την αντίδραση του κορωνοϊού στον ήλιο και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, υποστηρίζει πως «μπαίνει φρένο» στην πανδημία κατά διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Covid-19 επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς χώρους και ξηρές συνθήκες, ενώ χάνει την ισχύ του όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Σε δηλώσεις του, o Ουίλιαμ Μπράιαντ, επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε:

«Το πιο σημαντικό μας συμπέρασμα ως σήμερα είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα. Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό».

Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε πως ο κορωνοϊός μιμείται την συμπεριφορά της γρίπης, η οποία εξασθενεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Για να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο επιδρά ο ήλιος στον ιό το παράδειγμα που έδωσε ο  Μπράιαντ, αφορούσε τις μη πορώδεις επιφάνειες. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, όταν ένα ανοξείδωτο ατσάλι εκτεθεί στον κορωνοϊό, χρειάζονται 18 ώρες για να χάσει την μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον, αντίθετα σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας ο χρόνος μειώνεται στις 6 ώρες. Από την άλλη στο φως του ήλιου και θερμές θερμοκρασίες ο ιός χάνει την μισή του ισχύ σε μόλις 2 λεπτά.

Αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε σκοτεινό δωμάτιο η μισή ισχύ του ιού διαρκεί 1 ώρα, ενώ στο φως του ήλιου μόλις 90 δευτερόλεπτα.

Το μόνο που αρκεί είναι να περιμένουμε να το διαπιστώσουμε όταν θα ανέβει η θερμοκρασία…