«Έχω όλα τα συμπτώματα»: 3 λόγοι για να μην ξανακάνεις ποτέ διάγνωση απ’ το διαδίκτυο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρρωστήσεις....
«Έχω όλα τα συμπτώματα»: 3 λόγοι για να μην ξανακάνεις ποτέ διάγνωση απ’ το διαδίκτυο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Την εποχή που όλα βρίσκονται ένα… κλικ μακριά μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο το διαδίκτυο πρέπει να μένει για πάντα εκτός. Φυσικά αναφερόμαστε στον τομέα της ιατρικής και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν της διάγνωσης.

Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να googlάρουμε τα συμπτώματά μας για διάφορους λόγους. Ίσως για να ηρεμήσουμε, ίσως για να γλυτώσουμε τα χρήματα που θα δίναμε αν επισκεπτόμασταν έναν γιατρό, ή για να νιώσουμε λίγο αυτό που δεν καταφέραμε κάποτε, να μπούμε στην Ιατρική. Η απάντηση βρίσκεται σε μια και μόνο έκφραση: Όλα λάθος.

Το να προσπαθήσεις να διαγνώσεις την «ασθένειά» σου, θα καταφέρει να κάνει όλα όσα προσπάθησες να αποφύγεις να γιγαντωθούν. Ας αναλύσουμε λίγο όμως τους λόγους που δεν πρέπει για κανένα λόγο να καταφύγεις σε διαδικτυακές διαγνώσεις.

Δεν είσαι γιατρός

Ήθελες να είσαι αλλά δεν είσαι, το γεγονός πως κάποια τιμή στο αίμα σου βρέθηκε ανεβασμένη, δεν σημαίνει πως έχεις όλες αυτές τις ασθένειες που διάβασες. Αν ήσουν γιατρός θα γνώριζες πως κάθε ασθένεια είναι συνδυασμός πολλών συμπτωμάτων, κάτι που το ίντερνετ επίσης δεν γνωρίζει, οπότε θα τρελαθείς. Και στο 90% των περιπτώσεων αδίκως.

Τo forum της απόγνωσης

Σε κάποιες προχωρημένες περιπτώσεις, κάποιες από εμάς έχουμε αποδεχτεί πως πάσχουμε από την ασθένεια που μας κλήρωσε το διαδίκτυο, οπότε περάσαμε κάποτε και στη σκοτεινή πλευρά του, εκείνη που μας θέλει να παρακολουθούμε τρώγοντας τα νύχια μας συζητήσεις ανθρώπων που αναλύουν τα προβλήματα τους.

Η ψυχολογία παίζει τέτοια παιχνίδια που τα επόμενα λεπτά τα έχουμε αποκτήσει και εμείς όλα. Αυτός είναι νόμος απαράβατος και βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει κάποιος να μας παίρνει το κινητό από τα χέρια εκείνες τις στιγμές.

Έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα τέτοια

Όπως ξανά είπαμε, το διαδίκτυο δεν έχει κριτική σκέψη, όπως δεν έχει και ο κατά φαντασίαν ασθενής ωστόσο. Αν έχεις πονοκέφαλο, μπορεί να πάσχεις από εκατοντάδες νοσήματα αλλά και από απλό κρύωμα. Διαβάζοντας όλα τα νοσήματα προφανώς και θα κολλήσει το μυαλό σου στην χειρότερη και η λογική δεν θα πρυτανεύσει.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω στοιχείων ίσως σε κάνουν κάποια στιγμή να πας στο νοσοκομείο με κάποια κρίση πανικού, τότε καλό θα ήταν να πεις στον εφημερεύον γιατρό για την διαγνωσμένη διαδικτυακά νόσο σου και πίστεψε μας, μπορεί να μην πληρώσεις το αντίτιμο αλλά το βλέμμα του γιατρού θα έχει αξία ανεκτίμητη.