Κάπνισμα και επιδερμίδα: Πόσο κακό κάνεις στο δέρμα σου τελικά;

Μια συνήθεια εξαιρετικά επιβλαβής.
Κάπνισμα και επιδερμίδα: Πόσο κακό κάνεις στο δέρμα σου τελικά;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερό για την υγεία μας είναι το κάπνισμα και φυσικά αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις μακριά από αυτή τη κακή συνήθεια.

Οι γιατροί καθώς και οι αντικαπνιστικές καμπάνιες επισημαίνουν συνέχεια πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, όμως δεν είναι καθόλου γνωστό το σε τι βαθμό το κάπνισμα επηρεάζει την εξωτερική μας εμφάνιση. Καλά διάβασες.

Το κάπνισμα σύμφωνα με έρευνες με τη σφραγίδα της επιστήμης είναι η δεύτερη αιτία πρόωρης γήρανσης μετά την έκθεση στον ήλιο, προκαλώντας ρυτίδες, κύστες και θαμπώνοντας το δέρμα. Επίσης, φέρεται να συμβάλλει στην εμφάνιση των ενοχλητικών μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ουσίες του τσιγάρου προκαλούν διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος βλάπτοντας τις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, γεγονός που μειώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Κάπνισμα και επιδερμίδα: Πόσο κακό κάνεις στο δέρμα σου τελικά;

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως οι γυναίκες επηρεάζονται πιο πολύ από τους άντρες, γι’αυτό και μετά από χρόνια καπνίσματος κάνουν την εμφάνισή τους οι χαρακτηριστικές λεπτές ρυτίδες γύρω από την περιοχή του στόματος και των ματιών.

Όλα αυτά, φυσικά, είναι ανάλογα της ηλικίας της κάθε καπνίστριας. Το ευχάριστο δε είναι πως έχει παρατηρηθεί πως όλα είναι αναστρέψιμα, αν κόψεις άμεσα το τσιγάρο!

Αν αυτός είναι ο λόγος που θα σου κάνει πιο εύκολη την απόφαση να χωρίσεις οριστικά από αυτή τη κακή συνήθεια, να θυμάσαι πως είναι δύσκολο αλλά τίποτα δεν αξίζει παραπάνω από την υγεία σου. Λίγο καιρό μετά θα δεις διαφορετικό τόνο στο δέρμα σου, θα οξυνθεί η όσφρησή σου και θα ανεβαίνεις με άλλον αέρα τις σκάλες που ως τώρα ίσως να σε έκαναν να λαχανιάζεις.

Τι λες, μήπως ήρθε η μεγάλη ώρα;