Keto diet: Γιατί δεν πρέπει να ακολουθήσεις την πιο δημοφιλή δίαιτα του Hollywood

Η κετογονική διατροφή που κάνει θραύση.
Keto diet: Γιατί δεν πρέπει να ακολουθήσεις την πιο δημοφιλή δίαιτα του Hollywood

Της Μάρως Καρούση 

Η κετογονική δίαιτα μετράει τον δεύτερο χρόνο «ζωής» της στα food trends, αλλά τον πρώτο στην απόλυτη κορυφή των προτιμήσεων, των πιο διάσημων stars του Hollywood.

Την ακολουθούν πιστά μερικά από τα πιο διάσημα πρόσωπα της Γης και ενώ σίγουρα κάπου την έχεις ακούσει, δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνει, τι πρέπει να καταναλώσεις και εν τέλει, αν πρέπει και αν είναι καλό να την ακολουθήσεις.

Spoiler alert, δεν πρέπει!

Τι είναι λοιπόν η Keto diet

Στόχος είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνη. Τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα πιο πολλά φρούτα και λαχανικά είναι απαγορευτικά και από εδώ και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Keto diet: Γιατί δεν πρέπει να ακολουθήσεις την πιο δημοφιλή δίαιτα του Hollywood

Τι θέλει να πετύχει 

Η Keto Diet, θέλει να μας πει πως αν μειώσουμε την ποσότητα των υδατανθράκων που λαμβάνουμε καθημερινά στον οργανισμό μας, τότε ό,τι απόθεμα γλυκογόνου υπήρχε στο σώμα, εξαντλείται και το σώμα ξεκινάει να καίει λίπος, για να λάβει ενέργεια.

Εκεί είναι λοιπόν, που οι υποστηρικτές της -αλλά προσοχή όχι οι διατροφολόγοι- αναφέρουν πως με την αύξηση των επιπέδων των κετονών (εξ ου και κετονική δίαιτα), μπορούμε να ελέγχουμε την πείνα μας και να χάσουμε βάρος.

Τι κάνει τελικά

Φυσικά και δεν κάνει θαύμα, φυσικά και δεν είναι ο μαγικός ζωμός για να χάσεις αβίαστα κιλά. Εάν την ακολουθήσεις, ναι θα χάσεις κιλά, αλλά με την ίδια συχνότητα που θα έχανες και με οποιαδήποτε άλλη.

Και εδώ έρχεται το μεγάλο «αλλά» των διατροφολόγων, που οφείλουμε να ακούσουμε με τεράστια προσοχή.

Η Keto Diet, δεν είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσεις σε καμία μα καμία περίπτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας κιλών που θα δεις, θα έρθει από την απώλεια υγρών και ενώ η πρωτεϊνική πρόσληψη θα βοηθήσει αδιαμφισβήτητα στο χάσιμο κιλών, το να αποκλείσεις τα φρούτα και τα λαχανικά την καθιστά μια απαγορευτική επιλογή, αφού μόνο για ισορροπημένη διατροφή δεν μιλάμε.

Και για να μην αποκλείσουμε κανένα στοιχείο, οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί από την κετογονική διατροφή, είναι αρκετά σοβαρές, όπως ημικρανίες, προβλήματα στον ύπνο, πεπτική δυσφορία και πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Γιατί να την προτιμήσεις λοιπόν;