O εγκεφαλικός κανόνας «90 – 20» και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Τι συμβαίνει όταν νιώθεις πως υπολειτουργείς;
O εγκεφαλικός κανόνας «90 - 20» και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Της Μάρως Κάρουση 

Η βασική αρχή που μελέτησε μια ομάδα ψυχολόγων για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το θέλει να περνά από διαφορετικά στάδια κάθε 90 λεπτά -που επίσης αναφέρονται ως «κύκλοι»- τα οποία καθορίζουν τα επίπεδα επαγρύπνησής μας.

Για να μπορέσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να ανανεώνουμε την ενέργειά μας κάθε 90 λεπτά, όχι μόνο σωματικά, αλλά και νοητικά – συναισθηματικά.

Ο Tony Schwartz είναι ο Πρόεδρος και CEO του Ενεργειακού Έργου, μιας εταιρείας που βοηθά άτομα και οργανισμούς να «παράγουν» ενέργεια και να πετύχουν τη συγκέντρωση και σύμφωνα με αυτόν το πρόβλημα έγκειται στο εξής:

Όλο και περισσότερο, όλο και πιο γρήγορα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δημιουργεί κάποια στενά και ρηχά επίπεδα, με την λύση να βρίσκεται στο ότι 90 λεπτά εστιασμένης εργασίας σε κάτι, χρειάζονται 20 λεπτά ξεκούρασης για να γίνει το σωστό recovery.

Αυτός είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ο καλύτερος τρόπος εργασίας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μυαλό μας σε υγιή επίπεδα.

Άρα η αναλογία είναι, 90′ δουλειά, 20′ break.

O εγκεφαλικός κανόνας «90 - 20» και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Αυτό που πρέπει να δεχτούμε και να κρατήσουμε καλά στο μυαλό μας, είναι πως ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σε κύκλους και επίπεδα. Κανένας νευροεπιστήμονας, δεν έχει αρνηθεί την επιστήμη των εγκεφαλικών ρυθμών και των κύκλων του ύπνου και της αφύπνισης.

Οπότε είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά για πάνω από 90 λεπτά. Άρα όταν αισθάνεσαι ότι έχεις κουραστεί πολύ μετά από κάποια ώρα στην δουλειά σου, μην θεωρήσεις πως είσαι υπερβολική.

Αρκεί,φυσικά, να μην το νιώσεις στο πρώτο μισάωρο.