Phantom ringing | Μήπως πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο της εποχής;

Δες τι είναι και αναγνώρισε αν είσαι θύμα του.
Phantom ringing | Μήπως πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο της εποχής;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως οι περισσότερες από εμάς έχουμε το κινητό μας τηλέφωνο κολλημένο στο χέρι μας όλη σχεδόν την ημέρα, γεγονός που μας καθιστά τελείως εξαρτημένες από τα social media, σωστά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και στη δουλειά μας χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα έξυπνα κινητά μας καθώς πλέον τα «παραδοσιακά» items έχουν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα.

Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες, έρχονται να προσθέσουν έναν νέο όρο στην ζωή μας και να μας προβληματίσουν για το αν πάσχουμε από ένα ακόμα σύνδρομο της τεχνολογίας και παράλληλα, της εποχής.

Το phantom ringing -ή αλλιώς phantom vibration syndrome-, λοιπόν, είναι η ψευδαίσθηση που έχουμε πολύ συχνά πως το κινητό μας χτυπάει, ενώ εκείνο στέκεται μπροστά μας κλειστό και ήσυχο.

Τον όρο μπορείς να τον βρεις και ως ringxiety, όνομα που έχει συνθέσει ο ψυχολόγος David Laramie και συνδέεται με το σύνδρομο των ψευδών δονήσεων του κινητού,την λανθασμένη αίσθηση ότι το τηλέφωνό σου δονείται όταν βρίσκεται στην τσέπη σου.

Όπως αναφέρει η έρευνα της CBS στην οποία συμμετείχαν 290 Αμερικανοί φοιτητές, το το 90% των ανθρώπων αισθάνονται κάποιες φορές ότι το τηλέφωνό τους χτυπά, ενώ στην ουσία δεν συμβαίνει τίποτα. Το 40% των συμμετεχόντων, μάλιστα, δήλωσε πως αυτό συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Phantom ringing | Μήπως πάσχεις κι εσύ από το σύνδρομο της εποχής;

Μπορεί να μην το έχεις παρατηρήσει, αλλά σκέψου λίγο καλύτερα. Πόσες φορές θα έπαιρνες όρκο πως το κινητό σου χτυπάει, ενώ εκείνο παραμένει… νεκρό;

Και δεν αναφερόμαστε στις φορές που στέκεσαι από πάνω του περιμένοντας να χτυπήσει από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αναφερόμαστε σε όλες εκείνες που σταματάς στο φανάρι για να τσεκάρεις ποιος σε έπαιρνε λίγη ώρα πριν, για να αντιληφθεί τελικά πως δεν ήταν κανείς.