Δίνεις πανελλήνιες; Τρεις «χρυσές» συμβουλές που κανένα φροντιστήριο δεν θα σου δώσει

Έρχεται αυτή η ψυχοφθόρα εποχή του χρόνου και πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα.
Δίνεις πανελλήνιες; Τρεις «χρυσές» συμβουλές που κανένα φροντιστήριο δεν θα σου δώσει

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Έρχεται και πάλι αυτή η δύσκολη εποχή του χρόνου, που τα δύσκολα για μαθητές, γονείς, καθηγητές και συγγενείς μοιάζουν να έχουν αγγίξει ταβάνι.

Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες θα πρέπει να αποδείξεις πως είσαι επετυχημένη, πως ένα λαμπρό μέλλον σε περιμένει και πως τόσα χρόνια αγωνίας, εξόδων, διαβάσματος, πίεσης και στρες δεν πήγαν στον βρόντο.

Μα είναι δυνατόν όλη σου η ζωή να κρίνεται μέσα σε λίγα τετραγωνικά, μέσα σε ένα σχολικό κτίριο και μέσα σε περίπου 120 εξεταστικά λεπτά;

«Όχι» είναι η απάντηση και αν πάρεις λίγες ανάσες, χώρο, χρόνο και απόσταση από την γκρίζα πραγματικότητα, θα καταλάβεις πως έχουμε δίκιο.

«Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν»

Η ζωή σου είναι πολύ πιο σημαντική από έναν αναρτημένο βαθμό σε έναν κακοβαμμένο σχολικό τοίχο και η ψυχική σου ηρεμία αξίζει έτη φωτός περισσότερο από έναν χρυσό κωδικό που θα σε βάλει στις λίστες των επιτυχόντων αυτής της χρονιάς.

Η προσπάθεια είναι δικιά σου και το μέλλον ανήκει στα δικά σου χέρια αποκλειστικά. Ναι είναι λογικό να θέλεις να χαρεί η μαμά σου με την επιτυχία σου, αλλά η μαμά σου θα χαρεί όταν σε δει ευτυχισμένη. Και η ευτυχία δεν είναι συνυφασμένη με μια ακαδημαϊκή επιτυχία.

Δίνεις πανελλήνιες; Τρεις «χρυσές» συμβουλές που κανένα φροντιστήριο δεν θα σου δώσει

«Fail. Fail again. Fail better»

Μπορεί το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης αποτυχίας να στέκεται σαν βουνό πάνω στο στήθος σου, όμως πρέπει να θυμάσαι πως νικητής είναι πάντα αυτός που επιμένει και επιμένει και επιμένει, χωρίς να λογαριάζει αποτυχίες, κακοτοπιές και δύσκολες στιγμές. Η ζωή δεν θα τελειώσει με ένα κακό αποτέλεσμα, έχεις μπροστά σου άλλες 100 ζωές να προσπαθείς, να αποτυγχάνεις και να πετυχαίνεις μέχρι να τα κάνεις όλα όπως θες.

«Το παράδειγμα στο δίνουν οι γυναίκες που θαυμάζεις»

Το παράδειγμα θα το πάρεις από τις γυναίκες που θαυμάζεις και στις οποίες θέλεις να μοιάσεις. Όλες οι επιτυχημένες γυναίκες ορίζονται από το πείσμα τους, την επιμονή τους και την εργατικότητά τους.

Η επιτυχία στη ζωή σου θα είναι δεδομένη όταν καταλάβεις πως δύο εβδομάδες δεν μπορούν να ορίσουν την ευτυχία σου.

Σωστά;