Overthinking | Οι καταστροφικές του επιπτώσεις στη σχέση σου

Η τέχνη της υπερανάλυσης της ίδιας σου της σκέψης τελικά βλάπτει περισσότερο από όσο φανταζόμασταν.
Overthinking | Οι καταστροφικές του επιπτώσεις στη σχέση σου
Unsplash

Overthinking. Ή αλλιώς, μία ιδιαίτερη «συνέντευξη» στην οποία συνεντευξιαστής και συνεντευξιαζόμενος αποτελούν το ίδιο πρόσωπο με ερωτήσεις ακατέργαστες, οι οποίες δεν έχουν προσχεδιαστεί και δεν έχουν προμελετηθεί, αλλά αντιθέτως διατηρούν μια συνεχόμενη ροή αφού η μία διαδέχεται την άλλη ασταμάτητα.

Σχεδόν πάντα ξεκινάς να κάνεις μια σκέψη, η οποία σε προβληματίζει, μα εντέλει καταλήγεις να γεννάς ολοένα και περισσότερες, καινούργιες ανησυχίες στο μυαλό σου ενώ μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχουν στην υγεία σου καθολικά, όπως η υπερένταση, η αδυναμία συγκέντρωσης, η απόσπαση από το στόχο, οι αϋπνίες, αλλά και η αρνητικότητα.

Η κατάσταση αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το συναισθηματικό σου κόσμο. Εκεί, όπου πολλές φορές μπορούμε να σταθούμε σε ένα μόνο βλέμμα και να το μεταφράσουμε με χιλιάδες τρόπους.

Κι όμως, εάν δε αναγνωρίσουμε την καταστρεπτική δράση του στη σχέση δε θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τις παρακάτω συνέπειες!

Μήπως σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Ανασφάλεια

Τα ερωτηματικά, οι υποψίες και τα «αν» πληθαίνουν με εσένα να παλεύεις ανάμεσα στα «μπορεί», τα οποία πολύ πιθανό να μην υπάρχουν καν στην πραγματικότητα. Αποτέλεσμα αυτού του Γολγοθά; Η ανασφάλεια της ίδιας της επαφής με το άλλο σου μισό. Αδυνατείς να είσαι ο εαυτός σου προσπαθώντας συνεχώς να προνοήσεις για τη σωστή σου κίνηση.

Overthinking | Οι καταστροφικές του επιπτώσεις στη σχέση σου

Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυτοπεποίθησής σου. Ο δυναμισμός και η σιγουριά σε αποχαιρετούν, καθώς οι φιλοδοξίες και τα «πιστεύω» ή τα όνειρά σου μένουν ξυπόλυτα και ανυπεράσπιστα.

Ανατάραξη ερωτικής ζωής

Φυσικά, οι τσακωμοί και οι εντάσεις δε θα αργήσουν να χτυπήσουν την πόρτα. Τότε, πέρα από το γεγονός ότι η ενέργειά σου θα αφιερώνεται στην ανάλυση των σκέψεών σου, η αδράνεια του κρεβατιού θα ανάψει το κόκκινο φωτάκι. Σίγουρα η διάθεση αυτή θα επισκιαστεί από όλα τα σενάρια που το μυαλό θα έχει ήδη πλάσει.

Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις φρένο στον εφιάλτη της υπερανάλυσης;