Gaslighting: Τι είναι και ποιες οι ενδείξεις πως σου έχει συμβεί και εσένα

Μια επικίνδυνη συμπεριφορά την οποία πρέπει να αφήσεις εκτός από τη ζωή σου.
Gaslighting: Τι είναι και ποιες οι ενδείξεις πως σου έχει συμβεί και εσένα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Η ταινία «Gashlight» του 1944 παρουσιάζει την αρρωστημένη σχέση ενός ζευγαριού, κατά την οποία ο άνδρας προσπαθεί να πείσει την σύζυγό του πως έχει παραισθήσεις και φαντάζεται πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ.

Αυτή η ταινία λοιπόν, έδωσε το όνομά της σε ένα φαινόμενο κοινωνικό, του οποίου αποδέκτης μπορεί να είσαι ακόμα και εσύ, είτε στη σχέση σου με το αντίθετο φύλο, είτε στον εργασιακό σου χώρο, είτε ακόμα και στις φιλικές σου σχέσεις.

Ο ορισμός

Η ταινία την έφερε στο προσκήνιο, για να επανέλθει και πάλι από έναν ανθρωπολόγο το 1960 στο βιβλίο με τίτλο Culture and Personality. Έκτοτε οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας την αναφέρουν ως την τακτική ανθρώπων με ναρκισσιστική δομή, που προσπαθούν να κάνουν έναν άλλο άνθρωπο να αμφισβητήσει την πραγματικότητά του.

Μπορεί να σου φαίνεται μια εξωπραγματική κατάσταση που δεν μπορεί να υφίσταται, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά.

Το «gaslighting» στην ουσία είναι μια άκρως παραβατική και ψυχοφθόρα κατάσταση που πρέπει να ανακαλύψεις αν βιώνεις, για αυτό παρακάτω σου παραθέτουμε τα στοιχεία που θα το επιβεβαιώσουν.

Ενδείξεις που αποδεικνύουν πως σου έχει συμβεί και σένα gashligting:

  • Αμφισβητείς ακόμα και αυτά που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου και ζητάς επιβεβαίωση από τους κοντινούς σου για τα πάντα
  • Αναρωτιέσαι μήπως έχεις πολύ έντονες ευαισθησίες
  • Απολογείσαι διαρκώς σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο της ζωής σου
  • Λες ψέματα στους κοντινούς σου ανθρώπους για να αποφύγεις κουβέντες
  • Έχεις τάσεις απομόνωσης
  • Δεν βρίσκεις χαρά σε τίποτα και νιώθεις αβοήθητη

Gaslighting: Τι είναι και ποιες οι ενδείξεις πως σου έχει συμβεί και εσένα

Πώς θα απεμπλακείς

Αν ανακαλύψεις πως δέχεσαι «gaslighting» έχεις κάνει τη μισή δουλειά στο να καταφέρεις να απεμπλακείς από αυτή την τοξική συνήθεια.

Από εκεί και ύστερα, πρέπει να μιλήσεις για να βοηθηθείς από τους ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Αν το άτομο που ασκεί αυτή την επιρροή πάνω σου είναι ο σύντροφός σου, ίσως θα ήταν ζωτικής σημασίες να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου, ενώ αν είναι κάποιος από το φιλικό σου περιβάλλον, μάλλον πρέπει να αποκοπείς πλήρως.

Αν το άτομο αυτό ανήκεις στον επαγγελματικό σου χώρο, πάλι, μίλα σε κάποιον ανώτερο και εξήγησε του επακριβώς την κατάσταση.

Ο κάθε χωρισμός πάντοτε πονάει, αλλά πάνω από όλα, στη ζωή μετράει η ψυχική μας υγεία. Επίλεξε τον δύσκολο δρόμο και θα δεις πως μετά την στροφή θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.