Οι 4 ορμόνες που σχετίζονται με την ευτυχία και πώς να αυξήσεις την έκκρισή τους

Τις αγαπάμε αυτές τις ορμόνες.
Οι 4 ορμόνες που σχετίζονται με την ευτυχία και πώς να αυξήσεις την έκκρισή τους

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο «λαβύρινθος» που ονομάζεται γυναικείος εγκέφαλος, εκτός από τις λειτουργίες του σώματός μας, ευθύνεται και για την ψυχολογία μας. Οι ορμόνες που εκκρίνει ο εγκέφαλός μας και σχετίζονται άμεσα με την ευτυχία -ή τη δυστυχία μας!- είναι τέσσερις και αποτελούν τον έναν και μοναδικό υπεύθυνο για τις ενοχλητικές ψυχολογικές μεταπτώσεις μας.

Τα ονόματά τους ίσως τα έχεις ακουστά, θεωρητικά, όμως δεν ξέρεις πώς μπορείς να αυξήσεις τα ποσοστά τους με φυσικούς τρόπους, για αυτό το παρακάτω κείμενο σε αφορά.

Κρατάς σημειώσεις;

Ντοπαμίνη

Τρώγοντας το αγαπημένο σου φαγητό, αλλάζοντας τα μαλλιά σου στο κομμωτήριο και κάνοντας μια «καλή πράξη», ενισχύεις την έκκριση της ντομαμίνης, η οποία στην ουσία είναι ο ορισμός της «ανταμοιβής».

Αγάπα τον εαυτό σου και εκείνος θα σε ανταμείψει.

Οξυτοκίνη

Το φιλί, η αγκαλιά και το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Αυτά είναι τα απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής που μεγαλώνουν  την ορμόνη της χαράς.

Η οξυτοκίνη ευθύνεται για τις πεταλουδίτσες που νιώθουμε  στο στομάχι μας όταν ερωτευόμαστε. Κάνε ένα κοπλιμέντο, δώσε ένα χαμόγελο και τότε θα νιώσεις πολύ ευτυχισμένη.

woman in yellow hoodie and gray pants standing on road during daytime

Σεροτονίνη

Με τον διαλογισμό, το κολύμπι, το περπάτημα στη φύση και την ηλιοθεραπεία, αυξάνονται τα επίπεδα της πολύτιμης για την ψυχολογία σεροτονίνης.

Αυτή η ορμόνη μας κάνει χαρούμενους και απομακρύνει τις κακές σκέψεις, το στρες, ενώ αποδεδειγμένα μας «προστατεύει» από τις κρίσεις πανικού. Οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Ενδορφίνη

Κι όμως, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ένα φυσικό παυσίπονο, πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Η ενδορφίνη αυξάνεται όταν κοιτάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, όταν γελάμε δυνατά με ένα αστείο και όταν κοιτάμε ένα μωρό.

Τώρα ξέρεις πως έχεις μερίδιο στην ευτυχία σου, μιας και δεν είναι ένα συναίσθημα που έρχεται ουρανοκατέβατο…