Μπήκες στα 30; 4 + 1 αλλαγές που έρχονται για τις οποίες θα πρέπει να νιώθεις ευλογημένη

Μη φρικάρεις...Ή φρίκαρε. Κάνε ό,τι θες, μεγάλο κορίτσι είσαι.
Μπήκες στα 30; 4 + 1 αλλαγές που έρχονται για τις οποίες θα πρέπει να νιώθεις ευλογημένη

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Γύρω στα 25 έρχεται η πρώτη κρίση, μάλλον επειδή καταλαβαίνεις πως από την επόμενη κιόλας χρονιά η στρογγυλοποίηση θα σε πηγαίνει προς τα πάνω. Προς τα μακρινά, τα τρομακτικά, τα… φασιστικά 30.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ήταν εκείνος που αποφάσισε αυτή η ηλικία να θεωρείται για την γυναίκα «δύσκολη», ξέρουμε όμως πως το σώμα μας ακολουθεί την εντολή εκείνου και υπακούει.

Αν δεν είσαι γυναίκα κοντά ή λίγο μετά τα 30 όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται ανόητα και υπερβολές, όμως η αλήθεια για τις περισσότερες από εμάς είναι αυτή. Το σώμα σου κοντά στα 30 αλλάζει και οι ορμόνες.. κάνουν πάρτυ με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνήθιζαν. Ενώ ποτέ δεν ήξερες την ωορρηξία σου -ερχόταν και έφευγε και δεν έπαιρνες χαμπάρι- πλέον το σώμα σου στο φωνάζει κάθε μήνα, ξέρεις γιατί; Ξέρεις γιατί…

Όταν αυτή η συνθήκη γίνει πραγματικότητα και όταν αντιληφθείς πως οι 30άρες δεν είναι μεγάλες γυναίκες, όπως θεωρούσες όταν ήσουν μικρή, θα δεις κατάματα πως βρίσκεσαι στο κατώφλι της πιο ευτυχισμένης δεκαετίας της ζωής σου. Ή καλύτερα, θα ξεκινήσει η υπόλοιπη ζωή σου, την οποία οφείλεις να ζήσεις όπως ακριβώς θέλεις.

Στα 30 θα αντιληφθείς τη ζωή αλλιώς και θα δεις πολλές αλλαγές, όμως θα καταλάβεις πως είναι προς το καλύτερο. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τις 5 μεγαλύτερες και πίστεψε μας, βλέποντας τες θα χαμογελάσεις.

1. Δεν χάνεις πια χρόνο για κανέναν

Την περασμένη δεκαετία έβγαινες απλά για να βγεις. Έδινες την ευκαιρία στον τύπου που δεν σου άρεσε και πολύ ή αξίωνες τον άλλο τύπο που δεν σου φερόταν καλά. Ξέχνα τα, πλέον ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και ο εαυτός σου πάνω από όλα.

Στα 30 θα κάνεις παρέα και με τον εαυτό σου, δεν θα του γυρνάς την πλάτη και θα αφουγκράζεσαι τα «θέλω» του. Μπήκες στη δεκαετία που τα «όχι» θα είναι περισσότερα από τα «ναι» και πρέπει να το απολαύσεις.

2. Μικραίνει ο κύκλος φίλων σου

Θα έρθει η ώρα που θα αντιληφθείς και θα «κόψεις» από την καθημερινότητα σου τα τοξικά άτομα, εκείνα που σου δηλητηριάζουν τη ψυχή. Όταν είσαι μικρότερη ισχύει το «όσοι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή σου, τόσο το καλύτερο». Πλέον όμως τα στάνταρ σου έχουν ανέβει ψηλά. Το είπαμε και πιο πάνω «δε χάνεις χρόνο για κανέναν».

photo of three women lifting there hands \

3. Αγαπάς την εικόνα σου

Γύρω στα 20 νιώθεις την ανάγκη να αρέσεις σε όλους, τώρα πια όμως αρκεί και μόνο να αρέσεις στον εαυτό σου. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που αντιλήφθηκες πως δεν γεννήθηκες μοντέλο και στα 30 θα αποδεχτείς και τα «ελαττώματα» σου, ενώ ενδέχεται και να τα αγαπήσεις.

4. Ευχαριστιέσαι την σ3ξουαλικότητα σου

Λένε πως οι γυναίκες βιώνουν τις καλύτερες ερωτlκές στιγμές τους μετά τα 30, επειδή τότε φεύγουν τα ταμπού και οι δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το σώμα και τις ατέλειές τους. Αυτό θα το αντιληφθείς κι εσύ, ενώ πρέπει να γνωρίζεις πως αυτή είναι απλά η αρχή. Όσο περνούν τα χρόνια, αυτός ο τομέας θα κορυφώνεται και μόνο αυτό αρκεί για να νιώσεις τυχερή.

woman standing while leaning on grey car outdoors

5. Οι επιλογές σου είναι συνειδητές

Αν τα 30 δεν σε βρουν παντρεμένη, μητέρα ή δεσμευμένη, ίσως το τσιμπηματάκι που θα νιώσεις να είναι μεγαλύτερο. Δεν φταις εσύ, είναι θέμα κοινωνίας και στερεοτύπων, οπότε μοιραία θα το σκεφτείς. «Αν μείνω μόνη;», «Αν δεν κάνω παιδιά;»,«Αν δεν βρω τον απόλυτο έρωτα;».

Αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν αν κάνεις μια ανασκόπηση στις περασμένες σχέσεις σου. Μήπως για να συμβούν όλα αυτά θα έπρεπε να είχες συμβιβαστεί σε κάτι που δεν σου άξιζε; Μήπως τώρα οι επιλογές σου θα είναι πιο συνειδητές και έχοντας εμπειρίες από το παρελθόν θα μπορείς να κρίνεις διαφορετικά τις σχέσεις σου; Μήπως δεν πρέπει ο εαυτός σου να ορίζεται μόνο από την συναισθηματική σου κατάσταση; Ναι, ναι και ναι θα απαντήσουμε εμείς.

Τώρα πάρε μια ανάσα και σκέψου πως μαζί με κάποιες ρυτίδες, λευκές τρίχες και μια μικρή αλλαγή σώματος, θα έρθει -και οφείλει να έρθει-, η ψυχική σου υγεία μαζί με την αυτοπεποίθηση.

Μήπως αυτά είναι τα πιο σημαντικά;