Η φωτογραφία που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ ξανά στα social media

Ποιο είδος φωτογραφίας μαρτυρά ψυχική αστάθεια;
Η φωτογραφία που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ ξανά στα social media

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Καθημερινά στο timeline μας εμφανίζονται πολλών ειδών φωτογραφίες. Είναι, όμως, δυνατόν κάποια από αυτές να μας κάνει να φαινόμαστε άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και ψυχική αστάθεια;

Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, ύστερα από ανάλυση στοιχείων 555 εθελοντών και μελετώντας τα social media τους, αποδείχτηκε πως οι λήψεις από τις προπονήσεις στο γυμναστήριο προδίδουν κάτι που δεν μας αρέσει καθόλου. Ναι σωστά καταλάβατε, αναφερόμαστε σε εκείνες τις πόζες πάνω στο διάδρομο ή το ποδήλατο, με τα βαράκια και τα στενά κολάν που όλοι παρακολουθούμε καθημερινά και μάλλον κανείς μας δε τις απολαμβάνει.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν, τα άτομα που συνηθίζουν να παρουσιάζουν στους διαδικτυακούς τους φίλους στιγμές από τις καθημερινές τους προπονήσεις, παρουσιάζουν στοιχεία χαμηλής αυτοεκτίμησης και επιθυμούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, μέσω της αυτοπροβολής.

Η φωτογραφία που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ ξανά στα social media

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι δείχνουν σε αυτές τις φωτογραφίες ναρκισσιστική συμπεριφορά, πράγμα που έρχεται εντελώς κόντρα ωστόσο με την πραγματική ψυχολογία τους, όπως αναφέρει η έρευνα.

Ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι πως οι λήψεις αυτές συνήθως κερδίζουν όντως την προσοχή και ως συνέπεια τα likes, πράγμα που κάνει τους χρήστες να βρίσκονται σε έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όμως και πάλι στα likes αντικατοπτρίζεται την «συμπόνοια» των φίλων που θέλουν αμήχανα να δείξουν την «συμπόνοια» τους στο πρόσωπο που πασχίζει εκείνη την ώρα να γυμναστεί ενώ παράλληλα φωτογραφίζεται.

Την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, μήπως να αφήσεις το κινητό στο σπίτι;