Ποια είναι η διατροφή της σταρ του τένις, Σερένα Γουίλιαμς;

Τι τρώει τελικά;
Ποια είναι η διατροφή της σταρ του τένις, Σερένα Γουίλιαμς;

Αναμφισβήτητα, η Σερένα Γουίλιαμς αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες όλων των εποχών. Την τελευταία 20ετία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχοντας κατακτήσει 23 Γκραν Σλαμ αποτελεί θρύλο του τένις, ξεπερνώντας ακόμη και άνδρες συναδέλφους της.

Παρά τη μεγάλη της καριέρα, δεν φαίνεται διόλου διατεθειμένη να “κρεμάσει” τη ρακέτα της. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμετείχε σε ακόμη ένα τελικό του αμερικάνικου US Open, φτάνοντας έτσι τους δέκα στο συγκεκριμένο Γκραν Σλαμ. Παρότι ηττήθηκε τελικά από την Ναόμι Οσάκα, φαβορί παραμένει στο στοίχημα US Open της bwin για την κατάκτηση του τουρνουά το 2020 ξεπερνώντας σε πιθανότητες αθλήτριες όπως η Αντρεέσκου, η Χάλεπ, η Μπάρτι και η Οσάκα.

Εξυπακούεται πως για να φτάσει σήμερα ένας αθλητής σε τέτοιο επίπεδο και κυρίως για να παραμείνει στην κορυφή σε βάθος χρόνου, όπως η Σερένα, συντελούν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η σωστή και στοχευμένη διατροφή. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτή και πώς βοηθά τη Γουίλιαμς να συντηρεί το υγιές και δυνατό σώμα της.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια είναι απαραίτητο να λαμβάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορεί να αποδώσει ανάλογα σε μια καθημερινότητα προπόνησης, συνεχόμενων ταξιδιών και αγώνων. Επέλεξε τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσει μία ως επί το πλείστον βίγκαν διατροφή. Έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξη της μάλιστα, ποια ήταν η αφορμή για να γίνει βίγκαν. Όλα ξεκίνησαν όταν η αδελφή της Βένους, επίσης κορυφαία αθλήτρια, διαγνώστηκε με μια αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται  “Σύνδρομο Σιόγκρεν”.

Για να είμαστε βέβαια ακριβείς, η υιοθέτηση της βίγκαν διατροφής από τη Σερένα δεν ήταν ποτέ απόλυτη, εκτός από τις περιόδους προετοιμασίας πριν τα τουρνουά. Όπως η ίδια έχει δηλώσει, τις πιο χαλαρές περιόδους τη “σπάει” πού και πού με λίγο κοτόπουλο ή ψάρι.

Για πρωινό λοιπόν, επιλέγει βρώμη, φρούτα και βούτυρο αμυγδάλου. Το μεσημέρι προτιμά μια ελαφριά σαλάτα, ενώ τα βράδια συνήθως καταναλώνει καστανό ρύζι με λαχανικά, σπόρους κάνναβης και τσία.

Με τα χρόνια, η Γουίλιαμς έμαθε να ακολουθεί αυτή τη διατροφή και νιώθει χαρούμενη γι΄ αυτό, καθώς της προσφέρει τη δύναμη που απαιτεί το άθλημα της και την ίδια στιγμή δεν της στερεί τη δυνατότητα να ενδίδει ενίοτε στα διατροφικά “πάθη” της.

Όπως λοιπόν υποψιάζεστε, η Γουίλιαμς δεν έχει αποβάλει 100% το junk food από τη διατροφή της. Καθότι καλοφαγού, δεν θέλει να νιώθει πως καταπιέζεται να απορρίψει εντελώς κάποιες γεύσεις από τη ζωή της. Δηλώνει φαν των μεξικάνικων τάκος, ενώ αραιότερα θα φάει μέχρι και πίτσα ή τηγανητό κοτόπουλο. Αναμφίβολα το φαγητό για κείνη όπως και για τους περισσότερους αθλητές, εκτός από καύσιμο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις.

Η Σερένα προφανώς συνειδητά, δεν είναι διατεθειμένη να είναι μόνιμα αυστηρή στο θέμα του φαγητού. Όντας πολύ πειθαρχημένη σαν επαγγελματίας, αποτελεί αναμφίβολα και role model για τα εκατομμύρια γυναικών θαυμαστριών της, και αντιλαμβάνεται την ευθύνη απέναντί τους. Συνηθίζει μάλιστα να τις προτρέπει να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους ακόμη και με τις ατέλειες του. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να μη το προσέχουν, απλά να μην ακολουθούν παράλογες συμπεριφορές για να χωρέσουν σ’ ένα νούμερο μικρότερο φόρεμα.

Πότε όμως η Σερένα είναι πραγματικά αυστηρή με τη δίαιτά της; Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν εποχές που η πρωταθλήτρια του τένις γίνεται απόλυτη με τη διατροφή της.

Χαρακτηριστική ήταν η περίοδος μετά τη γέννηση της κόρης της, Αλέξις Ολύμπια Οχανιάν Τζούνιορ (προς τιμήν του συζύγου της και πατέρα του παιδιού Αλέξις Κέρρι Οχανιάν, ιδρυτή και ιδιοκτήτη του γνωστού web δικτύου Reddit). Κατά της διάρκεια του τοκετού, υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της, που έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν την ίδια της τη ζωή. Συγκεκριμένα παρουσίασε θρομβώσεις του αίματος στους πνεύμονες και πέρασε πολλές εβδομάδες στο κρεβάτι μέχρι να αναρρώσει.

Αυτή η αναγκαστική αδράνεια και τα προβλήματα που ακολούθησαν τον τοκετό λοιπόν, οδήγησαν την Γουίλιαμς στο να λάβει κάποιες γενναίες αποφάσεις, με πρώτη το να αποβάλλει εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή της. Κάπου εκεί όπως έχει εκμυστηρευτεί σε συνεντεύξεις, υιοθέτησε μια “απαίσια”- όπως τη χαρακτήρισε η ίδια- δίαιτα, κατά την οποία δεν κατανάλωνε καθόλου ζωικά. Ο σκοπός όλων αυτών ήταν να καταπολεμήσει τις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής που αναγκαστικά έκανε εκείνη τη περίοδο. Ωστόσο, πολύ σύντομα άρχισε να βλέπει τα αποτελέσματα τους κι αυτό της ήταν αρκετό.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια γυναίκα που έμαθε από την ηλικία των τεσσάρων να ασχολείται με τον αθλητισμό. Οπότε, δεν δίστασε στιγμή να απέχει από τα αγαπημένα της φαγητά προκειμένου να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο που η ίδια έχει συνηθίσει τον εαυτό της και το κοινό. Προφανώς ο δρόμος της επαναφοράς μετά από μια τέτοια σοβαρή περιπέτεια υγείας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως οι θυσίες που απαιτήθηκαν δεν στάθηκαν εμπόδιο για τον μύθο που ακούει στο όνομα Σερένα Γουίλιαμς. Γιατί όσο κι αν αγαπάει την καλή ζωή, ο μεγαλύτερός της έρωτας ήταν και είναι το τένις.