Aυτοκαταστροφικές τάσεις: Πώς να τις αναγνωρίσεις και πώς να απαλλαγείς

Ένα πρόβλημα που βάζει σε κίνδυνο την ψυχική σου -και όχι μόνο- υγεία.
Απλώς… δεν σε θέλει

Της Μάρως Καρούση 

Ενώ πολλοί άνθρωποι κρύβουν τις αυτοκαταστροφικές τους τάσεις και παραμένουν στην άρνηση, υπάρχουν και αρκετοί που παραδέχονται το πρόβλημα και προσπαθούν να το ξεπεράσουν.

Και αυτό είναι το βασικότερο θέμα. Το να αναγνωρίσεις πως οδηγείσαι σε πράξεις που είναι καταστροφικές για τον εαυτό σου και να αποφασίσεις να το καταπολεμήσεις.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αυτοβοήθειας που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή σου στο σύνολό της. Πριν εξετάσεις, όμως, τους τρόπους αυτούς, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι «περιλαμβάνει»  στην ουσία μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. 
Αρνητικά πράγματα όπως: «Ποτέ δεν θα το κάνω αυτό εγκαίρως» ή «Θα αποτύχω». Το να γνωρίζεις ότι κάτι είναι κακό για σένα και να το κάνεις ούτως ή άλλως, τρώγοντας πάρα πολύ ή όχι αρκετά, το να βυθίζεσαι σε ένα συνεχόμενο δράμα, αντί να βρίσκεις έναν τρόπο να προχωρήσεις, το να αποφεύγεις τα συναισθήματα σου.
Το να υποτιμάς τον εαυτό σου, να θυσιάζεις την ευτυχία σου γιατί δεν θες να κυνηγήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου, το να αποφεύγεις να ζητήσεις ουσιαστική βοήθεια και το να καταστρέφεις όλες τις σχέσης σου μέσω της κτητικότητας, της χειραγώγησης
ή της συναισθηματικής ή και λεκτικής βίας.
Όλα αυτά είναι πράξεις ή σκέψεις που οδηγούν σε μια καταστροφική αντιμετώπιση του εαυτού σου και ενός συνεχόμενου τέλματος που φτάνεις κάθε μέρα και πιο πολύ και ιδού 3 τρόποι για να προσπαθήσεις να το πολεμήσεις στα ίσα.

Υιοθέτησε ένα ζώο

Η υιοθεσία ενός ζώου μπορεί να είναι επωφελής με διάφορους τρόπους.

Η ανιδιοτελής πράξη της υιοθεσίας, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου με την πραγματική αγάπη για ένα κατοικίδιο να βοηθά σε πολλά ψυχικά ζητήματα, όπως η κατάθλιψη, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το άγχος.

Aυτοκαταστροφικές τάσεις: Πώς να τις αναγνωρίσεις και πώς να απαλλαγείς

Γίνε εθελόντρια

Είναι εκείνη ακριβώς η δραστηριότητα που χρειάζεσαι για να νιώσεις εξαιρετικά χρήσιμος και βοηθητικός. Δίνοντας τόση αγάπη, φροντίδα και ενδιαφέρον σε κάποιους που το έχουν ανάγκη, η ψυχική αναπτέρωση θα είναι τεράστια.

Δες κάτι αστείο 

Είναι από τα πιο απλά και γρήγορα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Γιατί; γιατί το γέλιο είναι ικανό να σε βγάλει από την συναισθηματική και ψυχική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεσαι.

Με πολλά διαφορετικά είδη κωμωδίας, θα πρέπει να βρεις εκείνο που θα σε κάνει να γελάσεις με την ψυχή σου, ώστε κάθε φορά που πέφτεις, αυτό να αποτελεί το φάρμακο σου.

Και τι πιο ωραίο «φάρμακο» από το γέλιο;