Αυτό το αντικείμενο που έχεις στο κρεβάτι σου σε «θεραπεύει» από το άγχος και την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες.
Αυτό το αντικείμενο που έχεις στο κρεβάτι σου σε «θεραπεύει» από το άγχος και την κατάθλιψη

Της Μάρως Καρούση

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες από 18 χρονών κιόλας, υποφέρουν από διαταραχή άγχους.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα αυτής της διαταραχής, αυτό μπορεί να φέρει τα άνω κάτω στη ζωή ενός ανθρώπου, που επηρεάζει σχέσεις, εργασία και σε γενικότερο βαθμό την ψυχική υγεία του εκάστοτε ατόμου.

Πολλοί άνθρωποι, λοιπόν, χρησιμοποιούν είτε φάρμακα, είτε εναλλακτικές θεραπείες, όπως βότανα και συμπληρώματα, γνωστική Θεραπεία Συμπεριφοράς (CBT), ή γιόγκα και διαλογισμό για να θεραπεύσουν το άγχος τους.

Ωστόσο, οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες, προέβησαν σε ένα αρκετά ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι τα μεγάλα, βαριά παπλώματα που μπορείς να «χωθείς» μέσα και να ξεκουραστείς με ουσιαστικό τρόπο, είναι ικανά να λειτουργήσουν ως θεραπεία για πολλούς τύπους από αγχώδεις διαταραχές. 

Και ας μιλήσουμε λίγο με την επιστημονική ορολογία, όπως αναλύθηκε από τους ειδήμονες.

Αυτό το αντικείμενο που έχεις στο κρεβάτι σου σε «θεραπεύει» από το άγχος και την κατάθλιψη

Η βαθιά πίεση από αυτά τα παπλώματα, δρα έτσι ώστε να ηρεμεί το άτομο κάτω από αυτά και το πρόσθετο βάρος που έχουν, στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο για να απελευθερώσει τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, εκείνα δηλαδή που προκαλούν την απόλυτη χαλάρωση και ψυχική ευφορία.

Και τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, είχαν απίστευτα θετικά αποτελέσματα!

Αρχικά, τα παπλώματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε παιδιά με διαταραχές άγχους ή ακόμα και αυτισμό. Και το συμπέρασμα, είναι πως λειτούργησαν εξαιρετικά ευεργετικά.

Ψυχολόγοι και ψυχίατροι έχουν δηλώσει πως ναι, τα fluffy παπλώματα, είναι από ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία τους, στην ψυχιατρική περίθαλψη, για να βοηθήσουν  τους ανθρώπους που είναι ανήσυχοι, αναστατωμένοι και ίσως στα πρόθυρα να χάσουν τον έλεγχο.

«Η αίσθηση της πίεσης  βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, όπως λειτουργεί μια σφιχτή και ζεστή αγκαλιά, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ασφαλές».

Κατάλαβες τώρα, γιατί «πέφτουμε» τόσο πολύ ψυχολογικά ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν πρέπει  αποχωριστούμε το αγαπημένο μας πάπλωμα κάθε πρωί;