Με τη σφραγίδα της επιστήμης: Αυτή η συνήθεια είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία

Ακόμα και αν δεν «πιάνει» το χέρι σου.
Με τη σφραγίδα της επιστήμης: Αυτή η συνήθεια είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία

Της Μάρως Καρούση

Με τον κόσμο και την καθημερινότητα να κινούνται σε εξαιρετικά ταραχώδεις και γρήγορους ρυθμούς, πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει εσωτερικές αναζητήσεις ως προς τι να είναι αυτό που μπορεί να τους βοηθήσει στο να διατηρήσουν τη λογική και την γαλήνη του μυαλού τους.  

Η εσωτερική αναζήτηση έχει να κάνει με στιγμές χωρίς περισπασμούς και εξωτερικούς θορύβους και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχεις αυτό δεν είναι άλλος από τη ζωγραφική. 

Σύμφωνα με άρθρο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η ζωγραφική μπορεί να προσφέρει ανέλπιστα οφέλη όπως: 

  • Μείωση της υπερανάλυσης των πραγμάτων 
  • Μείωση του στρες και του άγχους 
  • Μεγαλύτερη προσήλωση και έλεγχο των συναισθηματικών εντάσεων 
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος 
  • Ενίσχυση των θετικών σκέψεων και  των επικοινωνιακών σχέσεων 
  • Μείωση πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης 
  • Βελτίωση του ύπνου 
  • Θετική προδιάθεση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων 

Με τη σφραγίδα της επιστήμης: Αυτή η συνήθεια είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία

Η εν λόγω έρευνα απέδειξε πως η ζωγραφική μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία, ακόμα και από το διαλογισμό.

Πώς γίνεται όμως αυτό; 

Τα βιβλία ζωγραφικής είναι εξαιρετικά δημοφιλή πλέον στους ενήλικες και ο λόγος είναι πως ενδόμυχα έχουν την ανάγκη να διατηρήσουν την παιδικότητα τους και να ξεφύγουν με αυτό τον τρόπο από τος καθημερινές πιέσεις και εντάσεις.  

Η ζωγραφική, δίνει την απόλυτη ελευθερία της σκέψης και δεν απαιτεί κριτική σκέψη, προσφέροντας στον εγκέφαλο ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Ένα διάλειμμα από την συνεχόμενη ένταση και ένα χρωματικό ταξίδι ξεγνοιασιάς, μέσα σε ένα κομμάτι χαρτί ή έναν καμβά. 

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη των βιβλίων ζωγραφικής ενηλίκωνν. Πρώτα απ’ όλα, ο χρωματισμός μας βοηθά να αποσυνδεθούμε προσωρινά από τις ανησυχίες μας και αντ’ αυτού να επικεντρωθούμε στο έργο που κάνουμε εκείνη την ώρα, στην ζωγραφιά μας δηλαδή.

Με τη σφραγίδα της επιστήμης: Αυτή η συνήθεια είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία

Αυτό μας βοηθά στο να αυξήσουμε την προσοχή και να μειώσουμε την ανησυχία μας, που είναι και το ζητούμενο με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.   

Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε όλο και περισσότερο εκείνη τη δημιουργική φύση που μας καθιστούσε «ελεύθερους» και αυθόρμητους, όπως όταν ήμασταν παιδιά. Η ενήλικη ζωή απαιτεί πολλές ευθύνες και έρχονται μερικές στιγμές που το άγχος μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ψυχική μας υγεία. 

Εκεί ακριβώς είναι που «μπαίνει» στο προσκήνιο η ζωγραφική, καθώς είναι εκείνος ο συνδετικός κρίκος της ενήλικης καθημερινότητας, με τη δημιουργικότητα και την παιδικότητα του τότε. 

Δοκίμασε το, όλοι αξίζουν ένα παραθυράκι επικοινωνίας με τον ανήλικο εαυτό τους.