Συνηθίζεις να μιλάς μόνη σου; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που θα σε δικαιώσει

Τι φανερώνει αυτό για σένα;
Συνηθίζεις να μιλάς μόνη σου; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που θα σε δικαιώσει

Της Μάρως Καρούση 

Όταν έρθει λοιπόν ξανά εκείνη η στιγμή που θα μιλήσεις στον εαυτό σου, μην αναφωνήσεις πως είσαι τρελή, γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ίσως είσαι… ιδιοφυΐα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «δουλέψει» με απίστευτους τρόπους και η ομιλία είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος του έξω κόσμου με αυτόν.  

Σύμφωνα με μελέτη στην εφημερίδα της Experimental Psychology, η αυτοκατευθυνόμενη ομιλία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν ένα αντικείμενο ανάμεσα σε πληθώρα άλλων. Αυτό συμβαίνει γιατί, λέγοντας φωναχτά το όνομα του αντικειμένου που ζητείται, αποδεικνύεται πως αυτό εντοπίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με εκείνους  που απλώς το σκέφτονταν.  

Ρύθμιση των συναισθημάτων 

Το να μιλάς  φωναχτά για τις σκέψεις σου, σε βοηθάει να τις εκλογικεύσεις και  πιθανότατα να βρεις λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την αυτοκατευθυνόμενη ομιλία, τείνουν να είναι περισσότερο θετικοί και αισιόδοξοι σε διάφορα μονοπάτια της ζωής τους.  

Συγκέντρωση 

Το να μιλάς στον εαυτό σου βοηθάει αναμφίβολα στη συγκέντρωση και στο να μπορείς να εστιάσεις στα προβλήματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Πέρα από το γεγονός ότι αποδεδειγμένα  η αυτοκατευθυνόμενη ομιλία μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στο multitasking, μπορεί να βοηθήσει και στο κομμάτι της απαραίτητης προσοχής και μεμονωμένα.  

Συνηθίζεις να μιλάς μόνη σου; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που θα σε δικαιώσει

Με το να μιλάς δυνατά, οι στόχοι γίνονται πιο σαφείς κατά την εκτέλεση μιας εργασίας καθώς ο ήχος της φωνής μας, βοηθάει στο να αφαιρεθεί οτιδήποτε περιττό μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή.  

 Πολλοί βέβαια δεν μπορούν να αποβάλλουν από το μυαλό τους ότι το να μιλάς μόνος σου συνθέτει την εικόνα ενός κάπως περίεργου ανθρώπου και δυσκολεύονται αρκετά να το δεχτούν και ως γεγονός αλλά και ως προς το να το προσπαθήσουν. 

Πώς μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις; 

Απηύθυνε στον εαυτό σου ερωτήσεις, ρώτα τον για πράγματα που κάνεις τώρα, για σκέψεις που σε προβληματίζουν, και απάντα του.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα σε βοηθήσει η εν λόγω διαδικασία. 

Δώσε στον εαυτό σου οδηγίες, πες του τι πρέπει να κάνει και τι όχι σύμφωνα με τα δεδομένα της κάθε συνθήκης.

Και αν σε  «πιάσεις » να λες αρνητικά επιχειρήματα όπως «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «αυτό δεν είναι για μένα», σταμάτα τον εαυτό σου αμέσως.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, αποκλείεις κάθε αρνητικό συναίσθημα από το να σου χτυπήσει την πόρτα.