Οι αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσεις το overthinking

Kαι να κοιμάσαι επιτέλους χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Αδυνατείς να κοιμηθείς καλά; Οι συνήθειες που σαμποτάρουν τον ύπνο σου

Της Μάρως Καρούση 

00:15. Έχεις ξαπλώσει και βάζεις ξυπνητήρι το οποίο σου μετράει απειλητικά και αντίστροφα, πόσες ώρες δικαιούσαι να κοιμηθείς. Και εκεί που λες «Ωραία ήρθε η ώρα, ΠΡΕΠΕΙ να κοιμηθώ!» το μυαλό σου ξεκινάει να «βαράει» υπερωρίες και να καταλήγεις να αναρωτιέσαι:

«Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν σε εκείνη την ερώτηση Ιστορίας στις Πανελλήνιες, είχα γράψει και την παράγραφο 2 στη σελίδα 75 κάτω κάτω;».

Και κάπως έτσι ο ύπνος και εσύ δεν συναντιέστε ποτέ, με αποτέλεσμα το πρωί να μην μπορείς να υπάρξεις, ούτε με τρεις κουβάδες καφέ! Το θέμα είναι πως το βραδινό overthinking, ή αλλιώς η υπερβολική ανάλυση των πραγμάτων στο κεφάλι σου, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ψυχική σου υγεία.  

Και το βασικότερο είναι πως αυτές οι σκέψεις δεν είναι καν ρεαλιστικά γεγονότα αλλά προβλήματα, φόβοι και ανησυχίες για αυτά που ΘΑ μπορούσαν να συμβούν και  με την υπερβολική μας σκέψη σε αυτά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα «δαμάσουμε» καλύτερα.  

Οι αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσεις το overthinking

Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το τερματίσουμε και επιτέλους να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι.  

#1 Εστίασε στο θετικό 

Ζούμε σε καιρούς που επικρατεί μαυρίλα, αρνητικότητα και το drama είναι πολύ πιο ελκυστικό στο μυαλό μας από οτιδήποτε θετικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν μόλις εμφανίζονται αυτά τα συννεφάκια στο κεφάλι μας, είναι να εστιάζουμε στα όμορφα και ρεαλιστικά πράγματα που έχουμε καταφέρει.   

Να προσπαθείς να γεμίσεις με ευγνωμοσύνη την καρδιά σου, με σκοπό να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου ώστε να αποκτήσει μια πιο θετική στάση για τη ζωή. Και ας εστιάζεις σε μικρά πραγματάκια κάθε φορά, δεν χρειάζεται για να σε επιβραβεύσεις να έχεις ανακαλύψει το φάρμακο για τα γηρατειά. Άλλωστε και για να χτιστεί ένα ολόκληρο σπίτι, ένα τούβλο τη φορά χρειάζεται.  

#2 Όμορφες λέξεις 

Εάν μένεις μόνη σου πες τες δυνατά, αν όχι πες τες από μέσα σου γιατί μπορεί κάποιος χωρίς λόγο να σε περάσει για ολίγον τι τρελή. Οι λέξεις λοιπόν έχουν δόνηση και είναι ικανές για πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να διώξουν κάθε αρνητική σκέψη. 

Οι αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσεις το overthinking

Πριν κοιμηθείς λοιπόν, επανάλαβε όμορφα λόγια, όμορφες λέξεις, όπως αγάπη, ευτυχία, χαμόγελο, θάλασσα, ήλιος, φως. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλό θα κάνει στην ψυχή σου.  

#3 Συγχώρεσε

Θυμάσαι στο Game of Thrones την Arya και την hate list της που την επαναλάμβανε κάθε βράδυ; Φυσικά και το θυμάσαι! Και είδαμε όλοι πόσο μη ήρεμη κατέληγε, έτσι;

Εσύ λοιπόν πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο, να σκέφτεσαι για παράδειγμα ότι σήμερα μπορεί να σε εκνεύρισε για ακόμα μια φορά αυτός ο συνάδελφος αλλά ας λάβουν τέλος τα σενάρια εκδίκησης γιατί όπως το πας θα κοιμηθείς πάλι μια ώρα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου.