Έρευνες επιβεβαιώνουν: Αυτές είναι οι διαφορές αντρών – γυναικών στο επαγγελματικό περιβάλλον

Και είναι πολύ πιο σύνθετες από ό, τι φαντάζεσαι.
Έρευνες επιβεβαιώνουν: Αυτές είναι οι διαφορές αντρών - γυναικών στο επαγγελματικό περιβάλλον

Της Μάρως Καρούση

Έχουν γίνει άπειρες κουβέντες για τις διαφορές των δύο φύλων στο εργασιακό περιβάλλον και το πώς αντιδρούν άντρες και γυναίκες στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν εκεί. Και σίγουρα διανύουμε μια περίοδο ισότητας στα πάντα γύρω μας, αλλά είναι όντως ουσιαστική;

Υπάρχουν πραγματικά διαφορές μεταξύ τους και αν ποιες είναι αυτές.  

Οι συγγραφείς πολλών επιτυχημένων βιβλίων σχετικά με τους άντρες και τις γυναίκες σε πολυποίκιλα θέματα, Barbara Annis and Richard Nesbitt, προέβησαν σε πάρα πολλές έρευνες με χιλιάδες επιστημονικά τεκμήρια και πειράματα, και το συμπέρασμα ήταν θετικό.

Ναι, στον εργασιακό τομέα υπάρχουν πολύ βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Μνήμη  

Οι γυναίκες μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα στα θέματα μνήμης σε ένα εργασιακό περιβάλλον γιατί έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, το σημείο δηλαδή του εγκεφάλου που ευθύνεται για το τι θυμόμαστε και τι όχι.

Έτσι λοιπόν κορίτσια δικαιολογείται το πώς θυμόμαστε και το «και» σε έναν τσακωμό που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου του 2014. 

Προβλήματα 

Οι άντρες προσεγγίζουν τα εργασιακά θέματα με βασικό γνώμονα τους τη λογική, την πιο τετράγωνη σκέψη, ενώ οι γυναίκες με μια πιο διαισθητική προσέγγιση και με κύριο στοιχείο αυτό της ενσυναίσθησης. Επιπρόσθετα, οι άντρες, όταν βρίσκονται μπροστά από ένα πρόβλημα, τείνουν εις την άτοπον απαγωγή, δηλαδή προσπαθούν να αποκλείσουν λύσεις ώστε να βρεθούν πιο «αναίμακτα» στη λύση. 

Οι γυναίκες από την άλλη, δεν έχουν τόσο απλό τρόπο σκέψης μπροστά σε ένα πρόβλημα καθώς θα εξετάσουν κάθε πιθανή εκδοχή και παράμετρο του θέματος – και κάποιες εκτός θέματος για να είμαστε ειλικρινείς.  

Συγκρούσεις 

Σε περιπτώσεις διαπληκτισμών στο εργασιακό περιβάλλον, οι άντρες έχουν την τάση να αποστασιοποιούνται από το θέμα της έντασης και να το βλέπουν πιο αντικειμενικά, ενώ οι γυναίκες στο να το εξατομικεύουν και να γίνονται ένα με αυτό ώστε να βρουν την πιο συμφέρουσα και συχνά μεσοβέζικη λύση.

Αυτό εξηγείται και επιστημονικά αφού οι εγκέφαλοι των αντρών προσανατολίζονται στην λογική ενώ των γυναικών στο συναίσθημα. Και αυτό δεν είναι μύθος.  

Έρευνες επιβεβαιώνουν: Αυτές είναι οι διαφορές αντρών - γυναικών στο επαγγελματικό περιβάλλον

Άγχος 

Οι άνθρωποι όταν αγχώνονται παράγουν κορτιζόλη που σε γενικό πλαίσιο είναι κάτι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθά στην σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης. Ένα αυτό.

Η οξυτοκίνη τώρα είναι εκείνη η ορμόνη που μας βοηθάει να είμαστε προσηλωμένοι σε κοινωνικό πλαίσιο και την παράγουν εξίσου και τα δύο φύλα. Μέχρι εδώ καλά! 

Σύμφωνα με μελέτες λοιπόν τα επίπεδα κορτιζόλης (άγχος) στις γυναίκες είναι δύο φορές υψηλότερα από ότι στους άντρες στο εργασιακό περιβάλλον και αυτό γιατί όταν δεν μπορούν να επεξεργαστούν κάτι ή να συνεργαστούν με κάποιο δεν μπορούν να παράγουν τα απαραίτητα ποσοστά οξυτοκίνης (προσήλωση). 

Αποτυχία 

Η τεστοστερόνη είναι η βασική ορμόνη που έχουν οι άντρες και την παράγουν 20 με 30 φορές παραπάνω από ότι οι γυναίκες, γιατί ναι και οι γυναίκες την παράγουν. Η επιτυχία τώρα στους άντρες όπως και η αποτυχία είναι άμεσα συνυφασμένη με την τεστοστερόνη και όταν τους συμβαίνει κάτι αρνητικό στο εργασιακό τους περιβάλλον, χάνουν μεγάλα ποσοστά από αυτή.  

Για αυτόν ακριβώς το λόγο σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, αρχίζουν και πέφτουν πολύ παραπάνω από το φυσιολογικό και για αυτό χρειάζονται τον χώρο τους για να σκεφτούν μόνοι τους μόλις γυρίζουν στο σπίτι.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που σε αυτές τις περιπτώσεις, αναζητούν πολύ άμεσα στην στήριξη από τον περίγυρό τους. 

Και κάπως έτσι… εξηγούνται όλα!