Οι ψυχολόγοι συμφωνούν: Γιατί είναι σημαντικό να συγχωρείς κάποιον που σε πλήγωσε;

Εσύ πόσο δυνατή είσαι;
Γρίπη και πονόλαιμος; Τα γιατροσόφια της γιαγιάς για να τα καταπολεμήσεις

Της Σοφίας Ψύλλια

Ο Ινδός φιλόσοφος Mahatma Gandhi έλεγε πως «η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού».  Σε καθημερινή βάση οι διαπροσωπικές μας σχέσεις μας επιφυλάσσουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στον θυμό, στο μίσος ακόμα και στην επιθυμία για εκδίκηση.

Σίγουρα κάποιες φορές ευθυνόμαστε εμείς για τον λόγο που μαλώσαμε με κάποιον. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που όλο -ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο- μερίδιο ευθύνης το έχει ο άλλος; Θα ζητήσει συγγνώμη; Και αν ναι, θα την δεχτείς;

Στις δύσκολες στιγμές είναι που πρέπει να βρεις τη δύναμη να συγχωρέσεις και να διώξεις από μέσα σου όλα τα τοξικά συναισθήματα, πριν οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στο σκοτάδι.

Δεν σημαίνει ότι επειδή συγχωρείς κάποιον τον βάζεις ξανά στη ζωή σου. Να είσαι ξεκάθαρη για τον λόγο που δέχεσαι μια συγγνώμη ώστε να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις αργότερα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σε οδηγήσουν στην απόφαση του να συγχωρέσεις κάποιον που σε πλήγωσε. Ένας πολύ συχνός είναι ότι απλά κουράστηκες να ασχολείσαι και θέλεις να κλείσεις αυτό το κεφάλαιο της ζωής σου. Επίσης, μπορεί να επιθυμείς να ελαφρύνεις το μυαλό σου και την καρδιά σου και να κάνεις μια νέα αρχή χωρίς υπολείμματα από το παρελθόν.

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν: Γιατί είναι σημαντικό να συγχωρείς κάποιον που σε πλήγωσε;

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η συγχώρεση σε θεραπεύσει, θα σε λυτρώσει και θα σε βοηθήσει να βρεις την προσωπική  σου ισορροπία και γαλήνη. Αν δεν καταφέρεις να αποβάλλεις τα αρνητικά σου συναισθήματα δεν θα βρεις ποτέ τον δρόμο της ευτυχίας. Είναι αδύνατο να είσαι ελεύθερη και ψυχικά καλά, όταν είσαι δέσμια τέτοιων συναισθημάτων.

Επειδή η ζωή περνάει γρήγορα και αν δεν είσαι έτοιμη θα σε προσπεράσει χωρίς να σε περιμένει,  πρέπει να αφεθείς και να ζήσεις το παρόν, να μην το φυλακίζεις σε μια αδικία που έγινε στο παρελθόν. Εξάλλου με το να συγχωρέσεις νοερά κάποιον δεν σημαίνει ότι τον δικαιώνεις.

Μια συγχώρεση πολλές φορές σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης και όχι την αρχή. Υποδηλώνει την κατανόηση και είναι ένας σωστός τρόπος να βάζεις τέλος σε μια σχέση που δεν θες να τελειώσει με άσχημο τρόπο. Ο Άγγλος ποιητής Alexander Pope έλεγε: «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό». Για αυτό απαλλάξου επιτέλους από τους εγωισμούς και τα εκδικητικά σχέδια που έχεις στο μυαλό σου.

Σημασία έχει να είσαι χαρούμενη σε αυτό το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που μας δίνεται και λέγεται ζωή. Για αυτό ζήσε το παρόν σου όσο πιο όμορφα γίνεται χωρίς σκιές από μισοτελειωμένες καταστάσεις και τοξικά συναισθήματα.