Σε στεναχωρούν τα Χριστούγεννα; Να τι φταίει που μελαγχολείς

Ένας μίνι οδηγός επιβίωσης.
Όσοι το κάνουν έχουν μια μεγάλη ανάγκη: Τι προδίδει για τον χαρακτήρα σου αν στολίζεις πολύ νωρίς για τα Χριστούγεννα

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Είναι κοινώς αποδεκτό και αποδεδειγμένο πως δεν υπάρχει ομορφότερη και πιο λαμπερή γιορτή από αυτή των Χριστουγέννων.

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που σου επιτρέπεται να ζήσεις έστω και για δύο εβδομάδες τη μαγεία και το παραμύθι που επιτάσσει το γενικότερο εορταστικό κλίμα. Είναι η μοναδική περίοδος του χρόνου που μπορείς να νιώσεις εκείνο το παιδί που κρύβεις μέσα σου αλλά και όλες εκείνες οι αναμνήσεις από τα χρόνια σου ως παιδί.

Όσο περνούν τα χρόνια, όμως, συνειδητοποιείς πως εκείνη η παιδική λαχτάρα των Χριστουγέννων αρχίζει και φθίνει.

Και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Ηλικία

Μπορεί να έχεις ξεπεράσει κατά πολύ την παιδική – εφηβική σου ηλικία και να πλησιάζεις τα τριάντα – σαράντα έτη ζωής, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Μπορεί όντως εκείνο το κορίτσι που ήσουν κάποτε να έχει χάσει την παιδικότητα του και τον αυθορμητισμό του λόγω των υποχρεώσεων και των προτεραιοτήτων που έχεις στη ζωή σου αλλά ποτέ -μα ποτέ- δεν πρέπει να ξεχνάς πως τέτοιες μέρες δεν είναι για να χαίρονται μόνο τα παιδιά. Είναι για όλους μας.

Υποχρεώσεις

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε ηλικία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Όσο τα χρόνια περνούν, τόσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πως κάποιες μέρες δικαιούμαστε κ εμείς να ξαναγίνουμε παιδιά.

Μέσα στο χάος της καθημερινότητας τα Χριστούγεννα είναι εκείνα που θα σου υπενθυμίσουν ότι οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκουραστείς και να αναζωογονηθείς, αφιερώνοντας χρόνο σε εσένα και τους αγαπημένους σου.

Μην το ξεχνάς.

Σε στεναχωρούν τα Χριστούγεννα; Να τι φταίει που μελαγχολείς

Εξωτερικό ή Ελλάδα;

Δυστυχώς, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, χιλιάδες νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό για βιοποριστικούς λόγους.

Αν και εσύ ανήκεις στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων και είσαι αναγκασμένη να παραμείνεις μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι λογικό να αρχίσεις να μελαγχολείς.

Χριστούγεννα… στη δουλειά

Σαν ιδέα δεν ακούγεται και η καλύτερη όταν εσύ περιμένεις διακαώς να πάρεις την άδειά σου για να πας ένα ταξίδι ή ακόμα καλύτερα να  χαρείς το γιορτινό οικογενειακό κλίμα, με τα ατελείωτα τραπέζια.

Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν εργάζεσαι τις ημέρες που οι άλλοι γιορτάζουν, να μην σου κάνει καθόλου αίσθηση το όλο κλίμα.

Η μόνη λύση στην περίπτωση αυτή είναι να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι λίγο πιο θετικά.

Κεφάλαιο «απώλεια»

Μπορεί να αντιμετωπίζεις όντως ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό ή προσωπικό πρόβλημα. Ίσως μια απώλεια που δεν σε βοηθά να χαρείς τις μέρες αυτές.

Το να ακούς συνεχώς τη φράση «μη σε παίρνει από κάτω» δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα, γι’ αυτό φρόντισε εσύ η ίδια να δείξεις την απαιτούμενη δύναμη και να μην αφήσεις το για τους άλλους γιορτινό, για εσένα αποπνικτικό κλίμα των Χριστουγέννων να σε καταρρακώσει.