«Χαμογελαστή κατάθλιψη»: Μάθε να την αναγνωρίζεις στα social media

Πιστεύεις στα χαμόγελα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μέγα λάθος.
«Χαμογελαστή κατάθλιψη»: Μάθε να την αναγνωρίζεις στα social media

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

«Ένα κορίτσι πρέπει να είναι δύο πράγματα: Όποια θέλει και ό,τι θέλει». Η πιο σωστή φράση που έχει ειπωθεί ποτέ για τις γυναίκες, δια στόματος της σιδηράς κυρία της μόδας, Coco Chanel.

Δυστυχώς, όμως, στον σημερινό κόσμο των social media το νόημα αυτό έχει πλέον χαθεί γιατί πολλές γυναίκες ούτε μοιάζουν να ξέρουν ποιες θέλουν να είναι ούτε τι πραγματικά επιθυμούν.

Επηρεασμένες όλο και περισσότερο από τα κακέκτυπα που επικρατούν –και αποτελούν πρότυπο!- σε αυτό τον κόσμο εθίζονται όλο και πιο πολύ σε εικόνες στις οποίες επιθυμούν να μοιάσουν. Το ποσοστό των γυναικών αυτών ανέρχεται σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες στο 70%.

Για να χρησιμοποιήσω έναν όρο της Ψυχολογίας, η λεγόμενη «χαμογελαστή κατάθλιψη» -όπως την αποκαλούν οι ειδικοί- αποτελεί από τις πιο ύπουλες μορφές κατάθλιψης. Κι αυτό διότι δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

Αυτό, όπως προκύπτει από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, προκαλείται από την συνεχόμενη ενασχόληση με την εξωτερική μας εικόνα στα social media, με το τι είδους πόζες θα πάρουμε για να φαινόμαστε πιο αδύνατες, τι είδους φίλτρο θα χρησιμοποιήσουμε, τι θα φορέσουμε, πού θα πάμε και φυσικά με ποιους θα πάμε.

Όλο αυτό δημιουργεί καθημερινή καταπίεση στα άτομα που έχουν εμμονή με τα social media νιώθοντας αναγκασμένα να δημιουργήσουν μια ψηφιακή ταυτότητα για να είναι αρεστά και αποδεκτά στην κοινωνία, παραμερίζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες και πάνω από όλα τον εαυτό τους.

Όλη αυτή η προβολή της –φαινομενικά- τέλειας μιντιακής ζωής έχει κοστίσει τόσο την ψυχολογία των χρηστών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η ζωή τους.

Σε περίπτωση υβριστικών σχολίων, οι πιο ευάλωτοι χρήστες καλό θα ήταν να απευθύνονται άμεσα σε ειδικούς για να μην δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα.

Μια συμβουλή, κορίτσια μου: Μην πιστεύετε όσα βλέπετε καθημερινά στον ψεύτικο κόσμο των social media και απολαύστε τον πραγματικό κόσμο. Και πάνω από όλα, να σας αγαπάτε όσο πιο πολύ μπορείτε. Και τα ελαττώματά σας να τα αγαπάτε ακόμα περισσότερο.