2018, η χρονιά της γυναίκας: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που έφυγε

Γυναίκες ενωμένες, ποτέ νικημένες.
2018, η χρονιά της γυναίκας: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που έφυγε

Της Σοφίας Ψύλλια 

Τα δικαιώματα της γυναίκας κάθε χρόνο γίνονται περισσότερα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ξεθωριάζουν. Ο λόγος τους έχει την ισχύ που του αξίζει. Ωστόσο, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα χώρες στις οποίες το γυναικείο φύλο θεωρείται κατώτερο.

Η κινητοποίηση όμως από τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.  

Λεπτά θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, οι απαγορευτικοί νόμοι μόνο για το γυναικείο φύλο παλαιότερα δεν συζητιόντουσαν και σε κάποιες χώρες θεωρούνταν δεδομένα. Το 2018 ήταν η χρονιά που μπήκε ένα τέλος σε όλα αυτά.

Χιλιάδες γυναίκες μίλησαν ανοιχτά για τις άσχημες εμπειρίες τους και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Η φωνή τους ήχησε δυνατή σε όλο τον κόσμο και ορισμένοι θύτες ήρθαν αντιμέτωποι με τις τιμωρίες που τους άξιζαν.  

Το 2018 λοιπόν, μετράει πολλές επιτυχίες σε όλους τους τομείς όσον αφορά στις γυναίκες. Έδωσε ισχύ και μετέτρεψε τις αδυναμίες σε δύναμη. Στόχος του ήταν η πρόοδος  και η απελευθέρωση της γυναίκας.  

Για να δούμε λοιπόν ποιες στιγμές του 2018 νιώσαμε συγκίνηση και ευτυχία για τη γυναίκα. Για εσένα, για εμένα…  

Time’s Up  

«Ο χρόνος εξαντλήθηκε όσον αφορά τη σεξουαλική επίθεση, την παρενόχληση και την ανισότητα στο χώρο εργασίας. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό».

Ηθοποιοί, δικηγόροι, συγγραφείς, σκηνοθέτες, παραγωγοί, όλες γυναίκες και όλες με έναν κοινό στόχο. Έγιναν μια γροθιά και μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται γυναίκες από όλο τον κόσμο στον χώρο εργασίας τους.  

2018, η χρονιά της γυναίκας: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που έφυγε

Οι πρώτες που έλαβαν δράση και πήραν την πρωτοβουλία να μιλήσουν ανοιχτά ήταν οι ηθοποιοί America Ferrera, Eva Longoria και η Reese Whitherspoon, οι δικηγόροι Nina L. Shaw και Tina Tchen και η παραγωγός Shonda Rhimes. Αυτή τους η προσπάθεια ονομάστηκε Time’s Up και έγιναν η φωνή χιλιάδων γυναικών.  

Η απήχηση που είχαν και το ποσοστό των γυναικών που βίωσαν αυτού του είδους εμπειρίες ήταν τεράστιο. Πολλές γυναίκες διάσημες και μη μίλησαν για  περιστατικά που τους είχαν συμβεί πριν από πολλά χρόνια. Τα θύματα επιτέλους μίλησαν, αντιστάθηκαν και κατηγόρησαν χωρίς φόβο τους υπεύθυνους για όσα τους συνέβησαν.  

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τόσο καιρό κρύβανε τον εφιάλτη τους, ο φόβος μην μείνουν άνεργες και η πιθανή  κατακραυγή του κόσμου τις είχαν φιμώσει. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε. Οι θύτες ήρθαν αντιμέτωποι με τον νόμο και τις τιμωρίες που τους αναλογούν.  

Το 2019 ξεκινάει μια νέα ζωή για τα θύματα γιατί η φωνή της δικαιοσύνης είναι πιο δυνατή από τις ενέργειες των θυτών. 

Αξίζει να αναφέρουμε κάποια ακόμα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το 2018 και νιώσαμε περήφανες.   

  • Στις 24/07 οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγήσουν. Όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα τους. Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες που μένουν εκεί, αφού η Σαουδική Αραβία είναι η πιο αυστηρή και συντηρητική χώρα στον κόσμο.  

2018, η χρονιά της γυναίκας: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που έφυγε

  • Στις 19/05 έγινε ο γάμος της χρονιάς. Δεν μιλάμε για άλλον από τον γάμο του Πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle. Αυτό το γεγονός φαντάζει βγαλμένο από παραμύθι. Έδωσε την ελπίδα σε πολλές γυναίκες ότι τα όνειρα πραγματοποιούνται και πως ο αληθινός έρωτας υπερνικάει τους πάντες και τα πάντα.
  • Η Cardi B έγραψε ιστορία το 2018 αφού κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Guinness World Records. Δεκατρία τραγούδια από το άλμπουμ της Invasion of Privasy υπήρξαν ταυτόχρονα στο Billboard Us Hot 100. Κατάφερε να ξεπεράσει των εαυτό της και να κάνει τους θαυμαστές της περήφανους. Σίγουρα το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά της ζωής της αφού έγινε και πρώτη φορά μανούλα.      

2019 οι προσδοκίες μας είναι πολλές, μην μας απογοητεύσεις…