Γράμμα στον Άγιο Βασίλη: Χριστούγεννα 2020

Κανονικότητα είναι ν' αγαπιόμαστε.
Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Τα Χριστούγεννα τα ερωτεύεται κανείς κάθε χρονιά από την αρχή. Μοιάζουν με εκείνη τη λαχτάρα της πρώτης επαφής, αισθάνεσαι, αφήνεσαι, μα στο τέλος μαγεύεσαι. Το ατέρμονο φλερτ, οι κλεφτές ματιές και το χαμόγελο που κανένα σφουγγάρι δεν μπορεί να σβήσει. Όσο για την αστραφτερή χρυσόσκονη; Εκείνη εξαπλώνεται παντού, σε στολίζει περίτεχνα, φτάνει να την ακουμπήσεις μία μόνο φορά…

Όμως, η κάθε αντάμωση έχει διαφορετικό πρόσωπο κι εσύ ανυπομονείς να το εξερευνήσεις, να το γευτείς και να το κάνεις δικό σου.

Γυάλινες μπάλες που καθρεφτίζουν πάνω τους τα υγρά μάτια, τα οποία λαμπυρίζουν και σπάνε στα δύο κάθε σκοτάδι, κρυστάλλινοι σταλακτίτες που ξεγλιστρούν από πάνω τους τα περιττά βάρη και κουρδιζόμενα κόκκινα καρουσέλ με τη μελωδία της νοσταλγίας για το καρδιοχτύπι που ακολουθεί συνειρμικά και παραδίνεται εν τέλει στο χορό.

Σε αυτόν τον κόσμο οι καρυοθραύστες αποκτούν κίνηση, μετατρέπονται σε έμψυχους φίλους, τα λαμπιόνια φωτίζουν κάθε γωνιά στην οποία αναζητάς να ξαποστάσεις και σε ζεσταίνουν τόσο που η γυμvή πραγματικότητα δεν τρέμει πια στα μάτια αλλά και τη ψυχή σου…

Η μύτη σπάει από το κράμα κανέλλας και γαρύφαλλου που σιγοβράζουν μαεστρικά και μια μόνο λέξη μπορεί να χωρέσει αυτό το σπουδαίο συναίσθημα: το σπίτι.

Μέσα σε αυτό όλα δείχνουν ίδια κι έτοιμα να φιλοξενήσουν στη θαλπωρή της αγαλλίασης τα γέλια, τις φωνές, τα τραγούδια, τους χορούς, τα τραπέζια που ξεχειλίζουν από καρέκλες και φαγητά κι αυτές τις ατελείωτες ιστορίες του θείου που μυρίζουν κρασί στις 02:00 τα ξημερώματα.

Άγιε μου Βασίλη, φέτος τα Χριστούγεννα είναι αλλιώτικα, μα ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή, όπως κι ο έρωτας ξέρει πάντα πότε είναι το ιδανικό λεπτό για να ξετρυπώσει στην καρδιά σου και να φυτέψει τα πιο ρομαντικά άνθη.

Ας είναι οι μέρες εκείνες που θα θυμίσουμε μέσα από ένα «Χαρούμενα Χριστούγεννα» πως κανονικότητα είναι να αγαπιόμαστε. Απαλλαγμένοι από υπερηφάνειες, εγωιστικά τερτίπια και σουφρωμένα φρύδια.

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη: Χριστούγεννα 2020

Και λίγο πριν μπει εκεί ψηλά, στην κορυφή, το αστέρι που θα κουβαλήσει μέσα του τόσες μυστικές ευχές, η ευτυχία της ολοκλήρωσης θα φέρει δίπλα σου τα αγαπημένα σου πρόσωπα, που η ομορφιά τους με καμιά άλλη στον κόσμο δε συγκρίνεται.

Μη σου κάνει εντύπωση, λοιπόν, εάν στα Χριστούγεννα του 2020 βάψουμε όλα τα δέντρα πολύχρωμα γιατί τα εκτυφλωτικά φωτάκια θα γλυκάνουν την όραση και θα σε παρασύρουν σε τρελούς ρυθμούς και εκκωφαντικούς!

Άλλωστε, «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

ΥΓ: Αυτή τη φορά θα σε περιμένω…