Οι 3 μεγαλύτερες φοβίες του σκύλου σου – Μήπως φταις κι εσύ;

Αναρωτιέσαι κι εσύ τι αγχώνει, θλίβει και τρομοκρατεί το τετράποδό σου;
Οι 3 μεγαλύτερες φοβίες του σκύλου σου - Μήπως φταις κι εσύ;

Της Σοφίας Ψύλλια 

Δικαίως οι σκύλοι θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αφού το μόνο που θέλουν από εμάς είναι την αγάπη μας.

Ο σκύλος μας δεν χρειάζεται πολλά για να είναι ευτυχισμένος παρά μόνο την αγάπη, τη φροντίδα και τον χρόνο μας.

Το κάθε σκυλάκι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά συνεπώς και τις δικές του ιδιοτροπίες. Και είναι αναγκαίο αν θέλουμε να είναι χαρούμενο να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές προκειμένου να αποφεύγουμε τα ατοπήματα που θα τον στρεσάρουν και θα τον στεναχωρήσουν. Ειδικά στην περίπτωση που κάτι του προκαλεί φόβο πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικές και ενήμερες.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να τρομάξουν τον σκύλο μας. Παράγοντες διαφορετικοί για το κάθε ζώο. Έχει, όμως, παρατηρηθεί ότι τα παρακάτω είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι των περισσότερων.

Οι άγνωστοι

Κάποια σκυλάκια τείνουν να είναι πιο κοινωνικά από κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόβλημα όταν άγνωστα για αυτά πρόσωπα τα χαϊδεύουν.

Συνήθως, όμως, δεν νιώθουν πολύ άνετα με αυτό. Όταν κάποιος που δεν γνωρίζουν επιχειρεί να τα πλησιάσει απότομα, φοβούνται με αποτέλεσμα να αμύνονται και να γίνονται επιθετικά.

Ο λόγος που αντιδρούν έτσι μπορεί να είναι και μια πιθανή κακοποίηση στο παρελθόν. Το ευχάριστο είναι πως τα σκυλάκια που από γεννησιμιού τους έχουν μεγαλώσει μέσα σε οικογένεια σπανίως εμφανίζουν τέτοια συμπεριφορά.

Οι 3 μεγαλύτερες φοβίες του σκύλου σου - Μήπως φταις κι εσύ;

Δυνατοί θόρυβοι

Οι απρόβλεπτοι δυνατοί ήχοι είναι μεγάλος εχθρός των σκυλιών. Είναι γνωστό πως μεγάλη μερίδα σκύλων ταράζονται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό όταν ακούνε κάποιον πολύ έντονο θόρυβο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση τους εκείνη την στιγμή.

Συχνά αρχίζουν να τρέμουν, κρύβονται μέχρι να ηρεμήσουν, ενώ πιθανό σενάριο είναι να… το σκάσουν φοβούμενα πως κάτι κακό θα τους συμβεί.

Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν γνωρίζεις ότι πρόκειται να ακουστεί ένας δυνατός ήχος και να βοηθήσεις τον σκύλο σου να νιώσει ασφαλής κοντά σου. Ένα χάδι και μια αγκαλιά αρκούν.

Μοναξιά

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνεις για πολλές ώρες τον σκύλο σου μόνο του. Αγχώνεται, στεναχωριέται, δεν το θέλει.

Όσα τετράποδα υποφέρουν από το λεγόμενο «σύνδρομο του αποχωρισμού» δε, τείνουν να παρουσιάζουν άσχημες συμπεριφορές είτε κλαίγοντας συνεχώς είτε κάνοντας ζημιές -από το μασούλημα προσωπικών μας αντικειμένων και επίπλων, μέχρι ακαθαρσίες στον χώρο.

Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με τον σκύλο σας και να ρυθμίσετε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να μην λείπετε τεράστια χρονικά διαστήματα από το σπίτι.

Μόνο έτσι θα είναι ευτυχισμένος.

Οι 3 μεγαλύτερες φοβίες του σκύλου σου - Μήπως φταις κι εσύ;

Και κάτι ακόμα…

Αν δεν έχετε και θέλετε να πάρετε και εσείς σκυλάκι σκεφτείτε το πολύ καλά πριν. Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι.

Έχετε χρόνο να του αφιερώσετε; Έχετε διάθεση να προσπαθήσετε να κάνετε ένα πλάσμα ευτυχισμένο; Είστε διατεθειμένες να τον αντιμετωπίσετε σαν μέλος της οικογένειας;

Αν το «ναι» δεν βγήκε από το στόμα σας, πιθανότατα ο σκύλος δεν είναι το ιδανικό κατοικίδια για εσάς…