Έρευνα έχει την απάντηση! Πόσο ψηλές είναι οι Ελληνίδες τελικά;

Αν σε ξαναπεί κάποιος κοντή, δείξ' του αυτή την έρευνα.
Έρευνα έχει την απάντηση! Πόσο ψηλές είναι οι Ελληνίδες τελικά;
Unsplash

Αν αναρωτιέσαι κατά πόσο το ύψος σου είναι «φυσιολογικό», σημαίνει πως κάποιος ίσως σου έχει κάνει κάποιο σχόλιο για εκείνο στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως το ύψος στη γυναίκα μικρό ρόλο παίζει, μιας και η καθεμία από εμάς έχει μια ιδιαίτερη γοητεία ανεξαρτήτως εκατοστών.

Θα έχει τύχει να έχεις κάποια φίλη πολύ ψηλή που θα ήθελε να είναι κάποια εκατοστά κοντύτερη και φυσικά το αντίθετο. Όπως και να το κάνουμε, πάντα θα θέλουμε αυτό που δεν έχουμε και αυτός είναι νόμος απαράβατος.

Όμως, για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο τι θεωρείται εντός φυσιολογικού πλαισίου ή πιο σωστά στον μέσο όρο του ύψους των γυναικών της Ελλάδας, περισσότερο από περιέργεια.

Έρευνα που διεξήχθει μερικά χρόνια πριν από το επιστημονικό δίκτυο NCD Risc για να συγκρίνει τα ύψη των πολιτών κάθε έθνους, μας έδωσε να καταλάβουμε πως οι Ελληνίδες -που βρίσκονται στην 27η θέση της Ευρώπης με μέσο όρο 1.64,9 εκατοστά- δεν είναι τελικά όσο κοντές ίσως πιστεύαμε πως είναι. Βάσει αποτελεσμάτων, αφήνουμε πίσω τις Κύπριες, τις Βουλγάρες και τις Τουρκάλες.

Όσο για τις ψηλότερες γυναίκες των Βαλκανίων; Είναι οι Σέρβες -κάτι είχαμε καταλάβει!- με μέσο όρο που αγγίζει σχεδόν το 1.68.

Αν αναρωτιέσαι ποιες είναι οι πιο ψηλές Ευρωπαίες, την απάντηση την δίνει η Λετονία με το μέσο όρο της να ανέρχεται στο 1,70!