To Harvard μίλησε: Αυτό το χαρακτηριστικό σε κάνει «τοξική συνάδελφο»

Είναι πολύ πιθανό να ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία.
Ξεμένεις πάντα πριν το τέλος του μήνα; Απλοί τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το εργασιακό μας περιβάλλον, στο οποίο βρισκόμαστε περισσότερες από οκτώ ώρες καθημερινά, κάποιες φορές μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και «τοξικό».

Οι περισσότερες- αν όχι όλες- από εμάς τυχαίνουν μέρες ή ακόμα και περίοδοι που μας φαίνεται αγώνας δρόμου η διαδρομή προς το γραφείο.

Κάποιες φορές φταίει το κακό γενικώς κλίμα, άλλες φορές φταίει ο συνάδελφος. Εκείνος που νιώθουμε πως χαλάει την μέρα μας και «ρουφάει» την ενέργεια τη δική μας ή και ολόκληρης της ομάδας.

Ποιο χαρακτηριστικό όμως είναι εκείνο που κάνει έναν υπάλληλο «τοξικό»;

Σύμφωνα με το Harvard Business School, έρευνα στην οποία συμμετείχαν 50.000 εργαζόμενοι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αρνητικότητα των εργαζομένων είναι η πηγή του κακού στον εργασιακό χώρο.

Στον όρο «αρνητικότητα» περικλείονται πολλά χαρακτηριστικά όπως η γκρίνια, το άσχημο λεξιλόγιο, οι εντάσεις, το κουτσομπολιό, επιδειξιομανία και γενικότερα η τάση να αντιλαμβανόμαστε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας αρνητικά. Τα άτομα που λειτουργούν με αυτό το τρόπο και ενίοτε χαρακτηρίζονται ως «πηγή αρνητικής ενέργειας» είναι συνήθως εξαιρετικά ικανά στη δουλειά τους, μιας και αυτά τα στοιχεία δεν συσχετίζονται σε καμία περίπτωση.

Η γκρίνια και η αρνητικότητα για κάποιους ανθρώπους είναι τρόπος ζωής και δυστυχώς εκτός από τον εαυτό τους, συνηθίζουν να επηρεάζουν και τον επαγγελματικό τους περίγυρο.

Μήπως σου ήρθε στο μυαλό ο «κακός συνάδελφος» ή μήπως αντιλήφθηκες πως βρήκες ένα κομμάτι από τον εαυτό σου λίγο πιο πάνω;