Ο Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος: Όλοι οι Έλληνες που έφτασαν στα Βραβεία Oscar

Από το 1944 μέχρι σήμερα.
Ο Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος: Όλοι οι Έλληνες που έφτασαν στα Βραβεία Oscar

Της Μάρως Καρούση 

Μόλις έγινε γνωστό ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για δέκα Oscar στην φετινή απονομή, μια εθνική υπερηφάνεια μας κατέκλυσε και όλοι αναφώνησαν πόσο μεγάλη τιμή είναι αυτή για τη χώρα μας.

Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να αποβάλλουμε τα περί «εθνικής υπερηφάνειας» και να εστιάσουμε στο καλλιτεχνικό κομμάτι όλου του πράγματος, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν είναι ο πρώτος που έφτασε μέχρι τα Βραβεία Oscar.

Από το 1944 και την Κατίνα Παξινού και το Για ποιον χτυπάει η καμπάνα, μέχρι το 2019, τον Γιώργο Λάνθιμο και το The Favourite.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Living Postcards (@livingpostcards) στις

Β’ Γυναικείος ρόλος  – Κατίνα Παξινού

Για ποιον χτυπά η καμπάνα, 1944

Ήταν η  πρώτη φορά που «φάνηκε» η Ελλάδα στον χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η εξαιρετική Κατίνα Παξινού γίνεται η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που κερδίζει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο για το ρόλο της στην ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» και στον ευχαριστήριο λόγο της στέκεται στα δεινά που περνάει η χώρα μας επί γερμανικής κατοχής, και στη στήριξη που είχε από τους συναδέλφους της στο Εθνικό θέατρο.

2 Βραβεία Σκηνοθεσίας και τιμητικό βραβείο,  Ελία Καζάν

Συμφωνία Kυρίων, 1948 & Λιμάνι της αγωνίας, 1955

Ο Ηλίας Καζαντζόγλου ή αλλιώς ο Ελία Καζάν, προτάθηκε 5 φορές για Oscar σκηνοθεσίας και ενώ το πιο αναμενόμενο ήταν να το κερδίσει για το πασίγνωστο Λεωφορείον ο Πόθος, τα Oscars ήρθαν για τη Συμφωνία Kυρίων το 1948 και το Λιμάνι της Αγωνίας το 1955.

Το 1999, η ακαδημία του έδωσε τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Υποψήφια για τον Α’ Γυναικείος ρόλο –  Μελίνα Μερκούρη

Κοστούμια, Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ

Τραγούδι (Τα παιδιά του Πειραιά), Μάνος Χατζιδάκις

Ποτέ την Κυριακή, 1961

Το Ποτέ την Κυριακή είναι μια ταινία – σταθμός στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου με τον Ζιλ Ντασέν να τοποθετεί στην κορυφή την Μελίνα Μερκούρη για πρώτη φορά.

Από το cast των υποψηφιοτήτων, το μόνο χρυσό αγαλματίδιο πήρε ο Μάνος Χατζιδάκις με το μοναδικό τραγούδι που συνέθεσε, Τα παιδιά του Πειραιά, με τον ίδιο να μην πηγαίνει να το παραλάβει εκφράζοντας την αντίθεση που είχε με τον θεσμό.

Κόκκινα Φανάρια, 1964 & Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, 1966

Συγκλονιστική ταινία, συγκλονιστικές ερμηνείες, συγκλονιστικός Βασίλης Γεωργιάδης.

Τα Κόκκινα Φανάρια δεν καταφέρνουν να αποσπάσουν το Oscar, αλλά καταφέρνουν να αποσπάσουν εξαιρετικές κριτικές και να θεωρείται μια μοναδική και σύγχρονη ταινία μέχρι και σήμερα. Όπως φυσικά και Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Παυλίνα Σαργκάνη (@pavlina_sargani) στις

7 Υποψηφιότητες

Ζορμπάς, 1965

Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, συντάραξε τον κόσμο των Όσκαρ. Μπορεί ο ίδιος να μην κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, παρότι ήταν υποψήφιος και φαβορί, όμως ο Βασίλης Φωτόπουλος κέρδισε το βραβείο σκηνογραφίας και ο Μίκης Θεοδωράκης γνώρισε σε όλη την υφήλιο, το Συρτάκι.

Υποψηφιότητα Β’ Aνδρικός ρόλος, Σενάριο, και Σκηνοθεσία, Τζον Κασσαβέτης 1968, 1969, 1975

Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κασσαβέτης διεκδίκησε 3 φορές το χρυσό αγαλματίδιο. Το 1968 για το Dirty dozen, το 1969 για το σενάριο της ταινίας Faces, και το 1975 για την σκηνοθεσία στο Μια γυναίκα εξομολογείται. 

Καλύτερο σενάριο και ξενόγλωσσης ταινίας, Κώστας Γαβράς

«Ζ», 1970

Ο Κώστας Γαβράς, ο πρώτος κινηματογραφιστής του πολιτικού σινεμά κατά πολλούς, συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή της ταινίας «Ζ» το 1970, η οποία καταφέρνει να πάρει 5 υποψηφιότητες, με τον ίδιο να κερδίζει τελικά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Μουσική, Βαγγέλης Παπαθανασίου

1982

Για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Oscarκαλύτερης μουσικής με τον ίδιο να μην πηγαίνει ποτέ να παραλάβει το βραβείο του.

2 Όσκαρ Σεναρίου και υποψηφιότητα για καλύτερη σκηνοθεσία, Αλεξάντερ Πέιν (Παπαδόπουλος)

2000, 2005, 2012

Το 2000 έρχεται η πρώτη υποψηφιότητα για τον Ελληνοαμερικανό Αλεξάντερ Παπαδόπουλο για την ταινία Election, ενώ το πρώτο Όσκαρ ήρθε με το Sideways το 2005 για το σενάριο που υπέγραψε. Το 2012 κερδίζει ξανά το πολυπόθητο αγαλματίδιο με την ταινία Απόγονοι.

Υποψηφιότητα για πρωτότυπο σενάριο, Nία Βαρντάλος

My big fat greek Wedding, 2003

Από τις ταινίες που γνώρισε τεράστια εμπορική και εισπρακτική επιτυχία, με την υπογραφή της Ελληνοκαναδής Νία Βαρντάλος, όπου στη χώρα μας έγινε γνωστή ως Γάμος αλά ελληνικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Big Fat Greek Wedding 2 (@mbfgw2) στις

Υποψηφιότητα για ξενόγλωσση ταινία, Γιώργος Λάνθιμος

Κυνόδοντας, 2010

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης στα βραβεία της ακαδημίας με την ταινία που αν μη τι άλλο, έκανε αίσθηση. Ο λόγος φυσικά για τον Κυνόδοντα και την πρώτη υποψηφιότητα του Λάνθιμου στα Oscar.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LAB111 (@lab_111) στις

Υποψηφιότητα για καλύτερο σενάριο, Γιώργος Λάνθιμος – Ευθύμης Φιλίππου

Αστακός, 2016

Η αρχή είχε γίνει ήδη και ο Λάνθιμος φάνηκε πως ήρθε για να μείνει. Και έτσι ακριβώς έκανε αφού ο Κυνόδοντας ήταν το teaser του τι θα ακολουθούσε, με τον Αστακό να έρχεται και εντυπωσιάζει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iTunes (@itunes) στις

Ούτε εκείνη τη φορά κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας, με την φετινή σεζόν όμως να του προσφέρει όχι μία, όχι δύο, αλλά δέκα ευκαιρίες να το κερδίσει με την ταινία του The Favourite 

24 Φεβρουαρίου λοιπόν αναμένουμε να ανανεώσουμε τη λίστα μας, με το όνομα του Γιώργου Λάνθιμου να μην είναι μόνο στις υποψηφιότητες, αλλά στους νικητές.