Τύμβος Καστά: Η νέα ανακάλυψη που φέρνει την Αμφίπολη ξανά σε πρώτο πλάνο

Έχει πολλά μυστικά ακόμα να αποκαλύψει...
Τύμβος Καστά: Η νέα ανακάλυψη που φέρνει την Αμφίπολη ξανά σε πρώτο πλάνο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο Τύμβος Καστά και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν όσο αποκαλύπτονται τα μυστικά τους που για αιώνες έμεναν θαμμένα στη σκόνη.

Η περιοχή συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς οι μελέτες δείχνουν πως εκεί βρίσκεται θαμμένη μια ολόκληρη πόλη που περιμένει εδώ και αιώνες καρτερικά την αρχαιολογική σκαπάνη που θα φέρει στο φως τα μυστικά της.

Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Τσόκα, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής διασκόπηση του υπεδάφους η οποία έδειξε την ύπαρξη διάσπαρτων αρχιτεκτονικών λειψάνων που μαρτυρούν ότι πέριξ του τύμβου Καστά κάποτε εμφανίστηκε έντονη οικιστική δραστηριότητα, τα απομεινάρια της οποίας βρίσκονται ακόμη εκεί.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν τον Λόφο 133, στο υπέδαφος του οποίου έγινε γνωστό πως υπάρχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά λείψανα. Σύμφωνα με τον καθηγητή στο υπέδαφος φαίνεται να υπάρχουν δημόσια κτίρια ή οικιστικές μονάδες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών θα ξεκινήσουν πρόγραμμα αρχαιολογικών καθαρισμών συστηματικά. ώστε να διερευνηθούν τα σημεία εκείνα τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων θα αποτυπώσει και θα μελετήσει τα διάσπαρτα ευρήματα που εντοπίστηκαν στον Λόφο 133.

Οι εργασίες στον τύμβο Κάστα προχωρούν άμεσα, μέσω σαρωτών υψηλής ανάλυσης και υπερσύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, οι οποίοι θα ρίξουν φως στον ζωγραφικό διάκοσμο του ταφικού μνημείου, ο οποίος χρονολογείται περίπου στα τέλη του 4ου αιώνα.

Την ίδια ώρα, έχουν προγραμματιστεί εργασίες για την συντήρηση των φτερών των Σφιγγών και της θύρας του ταφικού μνημείου. Οι δυο Σφίγγες είχαν βρεθεί χωρίς κεφαλές, ενώ η κεφαλή της μιας είχε βρεθεί στο εσωτερικό του μνημείου στις προηγούμενες έρευνες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα ψηφιοποιηθούν τα ευρήματα, αλλά επιπλέον θα γίνει προσπάθεια για την επανατοποθέτηση τους, αν αυτό φυσικά καταστεί δυνατό.

Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη είχε εκφράσει την πεποίθηση πως το έργο στον Τύμβο Καστά πρόκειται για παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, ενώ ενδεχομένως να ανήκει στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. Όπως και να ‘χει η περιοχή φαίνεται ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει και η αρχαιολογική σκαπάνη είναι έτοιμη να τα ανακαλύψει…