«Λουλούδι του Δαρβίνου»: Το παράνομο κυνήγι του βοτάνου που πωλείται 50.000 ευρώ το κιλό

Υπάρχουν ολόκληρες ομάδες που ψάχνουν παράνομα να το βρουν γιατί μιλάμε για έναν πραγματικό θησαυρό.
«Λουλούδι του Δαρβίνου»: Το παράνομο κυνήγι του βοτάνου που πωλείται 50.000 ευρώ το κιλό

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» ή πρίμουλα, είναι ένα φυτό το οποίο πήρε το όνομα του από την λατινική λέξη «primus» που σημαίνει «πρώτος», επειδή ανθίζει τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Η άνοιξη λοιπόν, είναι η εποχή που όχι απλά το λουλούδι ανθίζει κυρίως στις πλαγιές του Γράμμου, αλλά και που γίνεται «διάσημο» λόγω των επιτήδειων που το μαζεύουν παράνομα από το βουνό.

Το φυτό είναι πανάκριβο και μπορεί να πουληθεί ακόμα και στο ποσό των 50.000 ευρώ ανά κιλό, ενώ εξάγεται κυρίως αποξηραμένο προς την Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» θεωρείται «θαυματουργό» καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, αιθέρια έλαια, σαπωνίδες και φλαβονοειδή. Οι ουσίες αυτές κάνουν το φυτό να έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες, γεγονός που συντελεί φυσικά στην αύξηση της τιμής του.

Η πρίμουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα εναντίον της περικαρδίτιδας, του πονοκεφάλου και της νεφρολιθίασης, ενώ πολλές φορές οι γνώστες των βοτάνων το χρησιμοποιούν κατά του βήχα, της βρογχίτιδας και της πνευμονίας.

«Λουλούδι του Δαρβίνου»: Το παράνομο κυνήγι του βοτάνου που πωλείται 50.000 ευρώ το κιλό

Ως αιθέριο έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί εξωτερικά στο δέρμα για την θεραπεία μελανιών, αλλά και για την πρόληψη μολύνσεων σε ανοιχτές πληγές.

Ωστόσο ο πιο διαδεδομένος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται είναι για να αποκαταστήσει τις ταχυκαρδίες και να επαναφέρει την ηρεμία των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από κρίσεις άγχους. Με λίγα λόγια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια βαλεριάνα πιο αποτελεσματική αναφορικά με το τι επιφέρει στον οργανισμό.

Στην αρχαιότητα η πρίμουλα θεωρούνταν το φυτό της νιότης και της τύχης, ενώ έχει συνδέσει το όνομα της με της μυθολογία των Κελτών όπου χρησιμοποιείτο ως συστατικό παραγωγής…. μαγικών φίλτρων.

Κάθε χρόνο σπείρες συλλαμβάνονται στα ελληνικά βουνά να μαζεύουν παράνομα το «θαυματουργό»βότανο με την τεράστια εμπορική αξία, για να το διαθέσουν στις βαλκανικές χώρες. Η αξία και η τεράστια εμπορική ζήτηση που έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, το βάζουν στο στόχαστρο των επιτήδειων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές την «πατάνε» από τους ελέγχους της αστυνομίας.