Μια κομπίνα εκατομμυρίων: Το κόλπο του Κιμ με την άμμο αποδείχτηκε θησαυρός

Αν έχεις επιχειρηματικό μυαλό...
Μια κομπίνα εκατομμυρίων: Το κόλπο του Κιμ με την άμμο αποδείχτηκε θησαυρός

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Κέντρο Προηγμένων Μελετών Άμυνας, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον παρακολούθησε τον περασμένο μήνα μια περίεργη κινητικότητα στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κορέας και συγκεκριμένα στην πόλη Χετζού. Οι αναλυτές Λούκας Κούο και Λώρεν Σουνγ παρατήρησαν πως παραπάνω από 100 πλοία είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, χωρίς να υπάρχει φυσικά κάποιος λόγος που να το δικαιολογεί.

Η πόλη Πιονγιάνγκ είχε κατηγορηθεί για πώληση άνθρακα, μεγαλύτερης από της επιτρεπόμενης ποσότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συστάσεις του τελωνείου. Οι Βορειοκορεάτες υποτίθεται πως αντί να μεταφέρουν τα εμπορεύματα στο λιμάνι, τα μετέφεραν κατευθείαν σε άλλο καράβι, και έλεγαν ψέμματα για την πραγματική τους προέλευση. Αυτή η απάτη θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος, ανάλογα φυσικά με το είδος και την αξία των προϊόντων που μετέφεραν.

Η πραγματικότητα όμως απείχε κατά πολύ από αυτό, και η αποκάλυψη για την πραγματική κομπίνα είναι σοκαριστική.

Η έρευνα έδειξε πως η Βόρεια Κορέα έκανε λαθρεμπόριο άμμου και μάλιστα η αξία της επιχείρησης υπολογίζεται σε αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το κράτος είχε έσοδα της τάξεως των…22 εκατ. ευρώ από αυτήν την κομπίνα.

Η χώρα του Κίμ Γιονγκ Ουν από το 2017 απαγορεύεται να κάνει εμπόριο άμμου βάσει απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πηγή της αμερικανικής οργάνωσης ανέφερε πως απ΄τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη η Πιονγιάνγκ είχε στείλει στο εξωτερικό περισσότερο από 1 εκατ. άμμου.

Η αποκάλυψη έγινε όταν στα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας εντοπίστηκαν 279 πλοία, αριθμός που δεν δικαιολογεί εμπόριο ορυκτών, όπλων ή ναρκωτικών.

Τελικά οι αναλυτές διαπίστωσαν πως η Βόρεια Κορέα εξάγει άμμο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου και γυαλιού.