Πρώτο τεστ: Το ψηφιακό νόμισμα που έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες απειλεί ακόμα και το δολάριο

Κι όμως, συμβαίνει.
Πρώτο τεστ: Το ψηφιακό νόμισμα που έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες απειλεί ακόμα και το δολάριο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Αν μας έλεγαν πως κάποιος λαός θα ξεκινήσει την ψηφιακή έκδοση του νομίσματός του, οι περισσότεροι από μας θα πιστεύαμε πως πρόκειται για τους Κινέζους. Οι Κινέζοι φημίζονται για την άριστη σχέση τους με την τεχνολογία, καθώς και για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που τείνουν να εξαλείψουν για πάντα το συμβατικό πορτοφόλι με τα χαρτονομίσματα.

Για αυτό τον λόγο η κινέζικη κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση του γουάν, του κινεζικού νομίσματος και το πιο πιθανό είναι, η μεγαλύτερη δοκιμή της να γίνει στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2020.

Κάποιοι θεωρούν πως το ψηφιακό χαρτονόμισμα θα ενισχύσει την εξουσία της κυβέρνησης επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ενώ όπως τονίζεται από τους ειδικούς, με αυτό τον τρόπο υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αλλάξει η παγκόσμια ισορροπία της οικονομικής επιρροής.

Το πιλοτικό σχέδιο ξεκίνησε δειλά δειλά τον Απρίλη σε περιορισμένη διάθεση στις πόλεις Σενζέν, Σούζου, Τσενγκντού και Σιονγκάν και όπως όλα δείχνουν πλέον θα προχωρήσει σε ολόκληρη την χώρα. Η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουν οι Κινέζοι, είναι να εκτοπίσουν τις τραπεζικές καταθέσεις ως μέσο συναλλαγής, αφού οι τράπεζες χρειάζονται ρευστό για να μπορούν να παρέχουν δάνεια.

Ο κίνδυνος για αυτό το εγχείρημα έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό που θα προκύψει από τις δυο τεράστιες εταιρείες της Κίνας, Alibaba Group και Tencend Holdings, οι οποίες στηρίζουν τις εφαρμογές πληρωμής κινητού τηλεφώνου, Alipay και WeChat. Όλες αυτές οι απορίες θα απαντηθούν σύντομα, όταν το γουάν θα ψηφιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Andrew Polk, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας Trivium China «αυτή η κίνηση κρύβει ισχυρή πολιτική βούληση πίσω της. Η Κίνα βλέπει μια ευκαιρία να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη», ενώ όπως κατέστησε σαφές αυτό το πλάνο υπάρχει στο μυαλό των Κινέζων από το 2014.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με το νέο νόμισμα είναι πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα μπορεί να παρακολουθεί τις συναλλαγές των καταναλωτών, ενώ είναι πολύ πιθανό να θέσει και όρια στο ύψος των συναλλαγών.

Μένει να δούμε αν η συγκεκριμένη κίνηση των -πάντα μπροστά από την εποχή τους τεχνολογικά- Κινέζων, θα εξελιχθεί σε φιάσκο, ή αν θα ανοίξει το δρόμο για την χρηματική ψηφιοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.