Σχέδιο «Fark to Fork»: Οι 4 βασικές αλλαγές που έρχονται στα μπέργκερ

Να το βλέπεις και να μην το πιστεύεις.
Μας πρόδωσε ο καλύτερός μας φίλος: Οι αλήθειες που μας κρύβουν τα delivery

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα την στρατηγική της αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των ευρωπαΐων και έθεσε επί τάπητος  μάλιστα τις νέες της προτάσεις, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη η γεωργική παραγωγή, αλλά και πιο υγιείς οι πολίτες.

Με δύο λόγια, από τις Βρυξέλλες έρχεται η νέα στρατηγική με όνομα «Fark to Fork» που μεταφράζεται ως «Από τη παραγωγή στην κατανάλωση» και έχει σκοπό να μας κάνει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε και όλα όσα μας άρεσαν να τρώμε, φυσικά.

Οι νομοθετικές τροποποιήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν τα τρόφιμα πιο υγιεινά, θρεπτικά αλλά και φυτικά, ενώ ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να τροποποιηθεί εξ’ ολοκλήρου η τροφική αλυσίδα από το στάδιο της παραγωγής έως το στάδιο της κατανάλωσης.

Για να γίνει πιο σαφές το σχέδιο των Βρυξελλών, η Politico έδωσε στην δημοσιότητα το μπέργκερ που θα τρώμε, αν και εφόσον το πρόγραμμα πάρει σάρκα και οστά.

Ψωμί

Απαραίτητη προϋπόθεση για το μπέργκερ του μέλλοντος θα είναι το ψωμάκι να παράγεται στον τοπικό φούρνο της γειτονιάς, να είναι φρέσκο αλλά και ολικής άλεσης.

Κρέας

Σκοπός των Βρυξελλών είναι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλα υλικά. Αναφορικά με το μπιφτέκι του μπέργκερ, η αντικατάσταση του κιμά θα γίνει από λαχανικά.

Τυρί

Η εντολή που θα δοθεί είναι το τυρί να αναγράφει στην ετικέτα όσα περισσότερα στοιχεία είναι δυνατόν. Από την προέλευση έως την θρεπτική αξία, για να μπορεί ο καταναλωτής να έχει πλήρη έλεγχο των συστατικών του προϊόντος που καταναλώνει.

Σχέδιο «Fark to Fork»: Οι 4 βασικές αλλαγές που έρχονται στα μπέργκερ

Λαχανικά

Όπως φαίνεται θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε και στα λαχανικά. Εκεί που βάζαμε μέσα μόνο ντομάτα και iceberg στη καλύτερη των περιπτώσεων, τώρα τα μπέργκερ μας θα γίνουν ένας παράδεισος λαχανικών. Όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο είναι το μήνυμα και πολύ πιθανό να δούμε μέσα από καρότα έως κολοκυθάκια.

Κέτσαπ/Μαγιονέζα

Το αλάτι και η ζάχαρη που διαθέτουν αυτά τα δύο υλικά, τα κρίνουν ακατάλληλα για το περιβόητο μπέργκερ του μέλλοντος. Με τι θα αντικατασταθούν; Με φυτικές σως από παντζάρι ή πάπρικα.

Τιμή

Σκοπός των Βρυξελλών είναι πάνω από όλα, οι τροφές να κάνουν καλό στην υγεία των πολιτών και μάλιστα κάποια κράτη μέλη έχουν αιτηθεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ στα οργανικά τρόφιμα.