Ξεχάστε το Airbnb: Η νέα τάση διακοπών που κάνει θραύση το φετινό καλοκαίρι

Φέτος οι περισσότεροι αφήνουν το Airbnb και επιλέγουν κάτι διαφορετικό...
Ξεχάστε το Airbnb: Η νέα τάση διακοπών που κάνει θραύση το φετινό καλοκαίρι

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, βιώνει όπως όλοι οι κλάδοι σε όλο τον πλανήτη, την πιο ανασφαλή περίοδο του, μετά την επέλαση του κορωνοϊού. Το δεδομένο είναι πως μόνο το εμβόλιο ή η θεραπεία θα μπορούσε να «ανακουφίσει» τον χτυπημένο τουρισμό, όμως δυστυχώς φέτος δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια και έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο έχουν την τάση να κανονίζουν διακοπές οι τουρίστες μέσα στην κρίση.

Με μια περιήγηση στις πλατφόρμες για ενοικίαση και μίσθωση καταλυμάτων, αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει πρωτόγνωρη πληρότητα σε πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται εντός Αττικής για τους προσεχείς τρεις μήνες, δηλαδή για τους βασικούς μήνες διακοπών του μεγαλύτερου ποσοστού των Ελλήνων. Η Σαρωνίδα, η Λούτσα και η Νέα Μάκρη είναι οι περιοχές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Αθηναίων, υπό τον φόβο για μεγαλύτερη μετακίνηση προς τα μεγάλα νησιά, τα μακρινά ταξίδια και τους δημοφιλής προορισμούς.

Σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια ενοικιάζονται με τον μήνα, το τρίμηνο ή ακόμα και το έτος. Μισθολογική συνήθεια που είχαμε δει να εκλείπει μέχρι πρότινος και συγκεκριμένα από την στιγμή που μπήκε στην ζωή μας το Airbnb και η βραχύχρονη μίσθωση.

Οι περιοχές στις οποίες μπορεί να βρει κανείς οικονομική εποχική κατοικία για να νοικιάσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι το Ξυλόκαστρο, η Ερέτρια, το Χαλκούτσι και η Κύμη. Αντίθετα, ακόμα και στα μικρά νησιά, τα σπίτια παραμένουν απλησίαστα για τους περισσότερους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα οίκημα 30-40 τ.μ στον Πόρο ή το Αγκίστρι μπορεί να ξεκινάει από 700 ευρώ το μήνα.

Εκεί που το πράγμα «ξεφεύγει» τελείως είναι στα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για να νοικιάσεις παραδείγματος χάρη ένα σπίτι 72 τ.μ στην Παράγκα τον Ιούνιο, θα πρέπει να διαθέσεις 6.000 ευρώ, 8.000 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο η τιμή θα φτάσει μέχρι και τις 10.000.

Οι διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα του προσεχούς τριμήνου θα έρθουν από Σεπτέμβρη. Τότε θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε πως ακριβώς κινήθηκε ο Έλληνας τουρίστας εν καιρώ κρίσης, αλλά και πως «συμπεριφέρθηκε» ο επιχειρηματίας στον Έλληνα τουρίστα, ενώ σχεδόν έβλεπε την σεζόν του να εξανεμίζεται.

Το μόνο η σίγουρο είναι πως η εποχή που όλα κινούνταν γύρω από το Airbnb πέρασε και έδωσε την θέση της στην μακρόχρονια μίσθωση.