9/10 δεν ξέρουν ποια ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εσύ;

Δεν πάει ο νους σου.
9/10 δεν ξέρουν ποια ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Εσύ;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το μυαλό όλων μας όταν αναφερόμαστε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, πηγαίνει αποκλειστικά στην Αθήνα. Γνωρίζεις όμως ποια ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας;

Το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όμως σίγουρα δεν μπορεί να σκεφτεί την πραγματική.

Μιλάμε για το κεντρικό νησί του Σαρωνικού κόλπου που δεν είναι άλλο από την πανέμορφη Αίγινα. Εκεί ορκίστηκε και η πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά την επανάσταση και η αρχιτεκτονική της το «μαρτυράει» καθώς πρόκειται για μια από τις περιοχές με το πιο έντονο νεοκλασικό στοιχείο.

Το δημοφιλές για τον θρησκευτικό και όχι μόνο τουρισμό, νησί είναι  χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει θέα στην θάλασσα ενώ κάθε καλοκαίρι «βουλιάζει» από τουρίστες. Άλλωστε αποτελεί έναν από τους πλέον όμορφους και κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα.

Η όμορφη Αίγινα που θυμίζει λίγο και σε κυκλαδονήσι, χρονολογείται από την νεολιθική εποχή, καθώς το διάσημο μνημείο του ναού της Αφαίας Αθηνάς, χρονολογείται περίπου στο 490 π.χ.

Ο μύθος λέει, πως όταν ο Δίας συνάντησε την πανέμορφη κόρη του Ασωπού, Αίγινα, την μετέφερε στο νησί Οινώνη για να γεννήσει τον γιο του Αιακό. Το νησί έκτοτε πήρε το όνομα της αγαπημένης του και έτσι προέκυψε η Αίγινας.

Είτε γνώριζες, είτε όχι την πλούσια ιστορία της Αίγινας, το σίγουρο είναι πως αν την έχεις επισκεφθεί παραμένεις ερωτευμένος μαζί της για πάντα.