«Το ζώο»: Ο μποξέρ που υπέπεσε στο Νο 1 «θανάσιμο αμάρτημα» για τη Μαφία

Μια πραγματική δολοφονική μηχανή
«Το ζώο»: Ο μποξέρ που υπέπεσε στο Νο 1 «θανάσιμο αμάρτημα» για τη Μαφία

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο Raymond Patriarca ήταν ένας εκ των σκληρότερων «Νονών» των ΗΠΑ και στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ανέλαβε την ηγεσία της Σικελιανής Μαφίας της Βοστώνης. Για χάρη του η θρυλική «Κόζα Νόστρα» μετονομάστηκε σε φαμίλια Patriarca, δηλώνοντας επί της ουσίας την εξέχουσα δύναμη που κατείχε στον υπόκοσμο.

Μια από τις αλλαγές που έφερε στον κόσμο της Μαφίας ο Patriarca είναι πως παραβλέποντας τους «ιερούς νόμους» στρατολόγησε έναν Πορτογάλο, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα μόνο Ιταλοί και Ιταλοαμερικάνοι μπορούσαν να έχουν αυτόν τον ρόλο.

Φυσικά, το πρωτόκολλο έσπασε γιατί ο Πορτογάλος με το όνομα Τζόζεφ Μπαρμπόζα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του εκτελεστή που χρειαζόταν η «ομάδα». Ο Μπαρμπόζα ήταν μια από τις πιο αντιφατικές προσωπικότητες του «χώρου» και η περίπτωση του ακόμα και σήμερα χρήζει έρευνας.

Καταχωρήθηκε στα αρχεία του FBI ως ο «πιο βίαιος γκάνγκστερ του Νιου Ίνγκλαντ» και ταυτόχρονα ένας από τους πιο έξυπνους εγκληματίες. Η νοημοσύνη του ωστόσο δεν καταγραφόταν  μόνο στα υψηλά ποσοστά των IQ τεστ που υποβλήθηκε… Διέθετε και τεράστια συναισθηματική νοημοσύνη πράγμα που αποδεικνύοταν ξεκάθαρα στην υπέροχη σχέση του με τα παιδιά. Αγαπούσε τα παιδιά τόσο που τα συνόδευε στου ζωολογικούς κήπους και τα πάρκα, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε κινηματογράφο και θέατρο ως entertainer.

Μιλούσε πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και ιταλικά, όμως στην πυγμαχία έβλεπε το ταλέντο και τη ζωή του. Η πρώτη επαφή μαζί της ήταν στα 14 του χρόνια όπου πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της φυλακής. Η τεράστια σωματοδομή του τον βοηθούσε πολύ και στα 17 του ο πρώτος του αγώνας ήταν γεγονός. Οκτώ χρόνια αργότερα θα γινόταν επαγγελματίας πυγμάχος, εκεί ξέσπαγε τον θυμό του- και εκεί.

«Το ζώο»: Ο μποξέρ που υπέπεσε στο Νο 1 «θανάσιμο αμάρτημα» για τη Μαφία

Ο Reymond Patriarca πίστεψε πολύ στις ικανότητες του και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μπήκε με μεγάλη ευκολία στην καθημερινότητά του. Το παρατσούκλι «το Ζώο» ήρθε όταν δάγκωσε και έκοψε κομμάτι από τον λαιμό ενός θαμώνα σε ένα μπαρ. Ο Μπαρμπόζα δεν βρισκόταν σε ώρα εργασίας εκείνη την στιγμή.

Ο μύθος του «ταξίδεψε» και εκτός πολιτείας και αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως μια γωνία της Βοστώνης είναι ακόμα γνωστή ως «γωνιά του Μπαρμπόζα» καθώς εκεί βρίσκονταν το μπαρ που σύχναζε.

Οι αρχές της δεκαετίας του ’60 βρήκε το FBI να τον παρακολουθεί στενά. Εκείνη την εποχή δημιούργησε μια συμμορία της οποίας ήταν ηγέτης, φυσικά ύπο την επίβλεψη της οικογένειας Patriarca. Εκείνος όμως δεν ήθελε να μείνει για πάντα εντός των στενών πλαισίων του «συστήματος» καθώς οι φιλοδοξίες του ήταν μεγάλες.

‘Εβλεπε πως διαθέτει όλα τα προσόντα που θα τον έκαναν να ηγείται και στο τέλος δεν κατάφερε να αποφύγει το πιο θανάσιμο αμάρτημα της Μαφίας.

Όλα για εκείνον έγιναν πιο ξεκάθαρα όταν μετά από μια έφοδο της αστυνομίας, συνελήφθη με δυο συνεργούς του για οπλοκατοχή. Η εγγύηση δεν πληρώθηκε από την οικογένεια Patriarca, αλλά από δύο φίλους του οι οποίοι δολοφονήθηκαν μόλις λίγες μέρες αργότερα. Εκεί αντιλήφθηκε πως ο πόλεμος στους κόλπους της Μαφίας είχε ξεκινήσει και έτσι λίγο καιρό αργότερα έσπασε την «omerta».

Το καλοκαίρι του 1967 συνελήφθη από την αστυνομία για έναν φόνο και τότε επέλεξε το αντίπαλο στρατόπεδο. Έγινε συνεργάτης του FBI και άρχισε να «μαρτυράει» τα «ιερά μυστικά» της Μαφίας, συνεργατών, αφεντικού, άσπονδων φίλων και εχθρών.

Για την αστυνομία «το Ζώο» ήταν δώρο για τις πολύτιμες πληροφορίες του και έτσι όταν εκείνος σκότωσε έναν μικροεπαγγελματία στην Μασαχουσέτη, οι ομοσπονδιακοί προχώρησαν σε ένα σχέδιο που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους.

Παγίδευσαν τέσσερις αθώους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και χρησιμοποίησαν τον Μπαρμπόζα ως μάρτυρα. Τους ήταν τόσο πολύτιμος που δεν σκέφτηκαν δεύτερη φορά ώστε να καταστρέψουν τη ζωή 4 ανθρώπων, δύο εκ τους οποίους πέθαναν εντός φυλακής.

Το 1969 ο Μπαρμπόζα φυγαδεύτηκε στην Σάντα Ρόζα με την βοήθεια του FBI για να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Φαίνεται πως προσπάθησε, καθώς γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής τέχνης, ωστόσο ακόμα και με νέο όνομα-Τζόζεφ Ντονάτι- προσεγγίστηκε από την Μαφία της περιοχής και έγινε μέλος της. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών στις φυλακές της Καλιφόρνια, ως συνεργός σε φόνο. Η αλήθεια είναι πως στο ενεργητικό του είχε 26 δολοφονίες, 10 εκ των οποίων συνέβησαν στην περιοχή της Σάντα Ρόζα.

Στη φυλακή έβγαλε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Αφιερώθηκε στην ποίηση και τη  λογοτεχνία και έπιασε το μολύβι στα χέρια του αποκτώντας θαυμαστές ως ερασιτέχνης συγγραφέας. Η τρυφερή πλευρά του, αυτή που μπορούσε να αντιληφθεί κανείς μόνο όταν τον έβλεπε δίπλα στα παιδιά που λάτρευε, είχε ξυπνήσει για τα καλά. Όμως αυτό δεν αρκούσε, την μοίρα του την είχε υπογράψει ο ίδιος όταν πρόδιδε την «φαμίλια».

Ο Φλεβάρης του 1976 τον βρήκε στο Σαν Φραντσίσκο. Εκεί ήθελε να κάνει την πραγματική νέα αρχή στη ζωή του. Εκεί ήθελε να απομονωθεί μακριά από τη βία, τις παρανομίες και τον υπόκοσμο. Εκεί τελικά σκοτώθηκε από 4 κυνηγετικές καραμπίνες ένα πρωί. Ο πρώην συνεργός του Τζόε JR Ρούσο ταξίδεψε 4.345 χιλιόμετρα για να του αφαιρέσει τη ζωή…