Ο πιο δύσκολος δρόμος που για χρόνια ήταν ο φόβος και ο τρόμος των οδηγών

Οι παλιοί θυμούνται...
Ο πιο δύσκολος δρόμος που για χρόνια ήταν ο φόβος και ο τρόμος των οδηγών

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο «Κωλοσούρτης», ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το Άργος με τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, αποτελούσε την μεγαλύτερη καρμανιόλα της Ελλάδας αλλά και τον τρόμο των οδηγών.

Ο δρόμος ήταν πολύ στενός, είχε 30 ολόκληρες στροφές 180 μοιρών κατά τις οποίες το όχημα βρισκόταν «ξυστά» στον γκρεμό σε ανάποδη κλίση, σήμανση φυσικά δεν υπήρχε, σωστή ορατότητα επίσης δεν υπήρχε, ενώ οι μπάρες προφανώς δεν έκαναν σε κανένα σημείο την εμφάνιση τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο δρόμος σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα στο να ταξιδέψεις προς μια από τις περιοχές που εξυπηρετούσε.

Τις βροχερές μέρες, τις ημέρες που είχε χιόνι και ο δρόμος έπιανε πάγο αλλά και εκείνες που η ομίχλη ήταν πυκνή, τα τροχαία ατυχήματα ήταν σχεδόν δεδομένο πως θα συμβούν.

Το ανατριχιαστικό σκηνικό γινόταν ακόμα πιο τρομαχτικό όταν παρατηρούσες τα δεκάδες εικονοστάσια που σηματοδοτούσαν τα σημεία που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Αν υπήρχε επιλογή, λίγοι θα επέλεγαν αυτό τον δρόμο όμως για πολλά χρόνια ο «Κωλοσούρτης » ήταν μονόδρομος.

Ευτυχώς, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά. Ο δρόμος- καρμανιόλα επανασχεδιάστηκε, διαπλατύνθηκε ενώ τον γκρεμό σταματούν μπάρες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα. Η νέα εθνική οδός Κορίνθου- Τρίπολης, είναι στη διάθεση των οδηγών φυσικά και έτσι όσοι επιλέγουν τον «Κωλοσούρτη» είναι εκείνοι που αγαπούν να επιδίδονται σε οδήγηση τύπου πίστας ταχύτητας.

Εκείνοι που αναγκάζονταν να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή συχνά, ακόμα θυμούνται τον φόβο που τους προκαλούσαν εκείνες οι στροφές. Εκείνοι είναι που εκτίμησαν περισσότερο την νέα εθνική οδό, η οποία έδωσε το τέλος της «Οδύσσειας»…