Άλλος ιός: Η αλλαγή στην Ιταλία που κάνει 8/10 ασθενείς με covid-19 να βγαίνουν νικητές

Ευχάριστη εξέλιξη.
Άλλος ιός: Η αλλαγή στην Ιταλία που κάνει 8/10 ασθενείς με covid-19 να βγαίνουν νικητές

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μια σημαντική διαπίστωση σχετικά με τον κορωνοϊό, ανέφερε ο διευθυντής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Μιλάνου σε ραδιοφωνική παρέμβαση, δίνοντας στη δημοσιότητα κάποια νέα στοιχεία που παρατηρούνται στους νοσούντες.

Ο Τζουζέπε Ρεμούτσι δήλωσε πως οι ασθενείς που νοσούν πλέον από covid-19 παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνους που νόσησαν πριν ένα μήνα και περισσότερο. «Πρώτα έφταναν στο νοσοκομείο ογδόντα άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τώρα οκτώ στους δέκα μπορούν να επιστρέψουν σπίτι και να θεραπευτούν εκεί», εξήγησε.

Ο επιστήμονας ανέφερε πως η κατάσταση μοιάζει πολύ διαφορετική από εκείνη που έθεσε υπό τεράστια πίεση τις υποδομές του ιταλικού συστήματος υγείας στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας. Με δύο λόγια, φαίνεται πως οι ασθενείς «περνούν πιο ελαφρά» πλέον τον κορωνοϊό.

Εξήγηση για αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να δοθεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ωστόσο τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο: Ή ο ιός μεταλλάχθηκε ή άλλαξε το ιικό φορτίο του κάθε ασθενή. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι μολύνονται τώρα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Στο τέλος δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την θεραπεία που βασίζεται στη δωρεά πλάσματος ασθενών που έχουν ήδη θεραπευτεί, αναφέροντας πως αν αποδειχτεί αποτελεσματική θα γίνει προσβάσιμη προς όλους τους ασθενείς.