Μαμά… έχω κάτι να σου πω

Σαν μια βάρκα μοναχή που απλώνει την άγκυρά της στο δικό της λιμάνι, έτσι κι εγώ. Γεννιέμαι σε έχω μητέρα. Μεγαλώνω και είσαι η καλύτερή μου φίλη. Ζω και είσαι η παντοτινή μου αγάπη.
Μαμά… έχω κάτι να σου πω

Της Τζίλας Ζυλιφτάρι

Χρόνια Πολλά Μαμά.

Αυτή η γιορτή δεν είναι σαν όλες τις άλλες, ίσως για αυτό το λόγο είναι ανοιξιάτικη σαν κι εσένα. Γεμάτη ζωηρά χρώματα, χαμόγελα, λουλούδια και την πιο οικεία μυρωδιά της θαλπωρής. Αχ εκείνη μαμά που θες να μυρίσεις μονομιάς και να μεθύσεις από το άρωμα των εικόνων, των στιγμών και της ανθίζουσας έξαρσης συναισθημάτων.

Δύο συλλαβές, πολλές φορές οι πρώτες που αρθρώνεις βασιλεύουν στην αιώρα των λέξεων. Πάντα αναρωτιέμαι πώς μια τόσο εύκολη λέξη περιγράφει μια τόσο σπουδαία ύπαρξη;

Μα την ίδια στιγμή, είμαι βέβαιη πως καμιά άλλη δε θα μπορούσε να σε προσδιορίσει πιο σωστά. «Μα»-«μα»: Είναι εκείνες που μου έρχονται στο μυαλό όταν φαντάζομαι την πρώτη μας επαφή. Αυτός ο έρωτας πρέπει να ήταν κεραυνοβόλος… Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το σημάδι που άφησε ανεξίτηλο πάνω στο σώμα σου.

Μαμά… έχω κάτι να σου πω

Μετατράπηκες σε είδωλο, ως προς κατευθύνσεις παράλληλες και διασταυρούμενες, διότι η ομορφιά ρέει από μέσα προς τα έξω και αντικειμενικά είσαι η πιο όμορφη στον κόσμο. Πεποίθηση που δυναμώνει μέρα με τη μέρα, πνοή με πνοή, ματιά με ματιά.

Και τα χρόνια περνάνε, «μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε» για εκείνα που ακόμα συνεχίζουμε να κάνουμε αλλά και τα άλλα, αυτά τα καλύτερα που έρχονται γιατί πάντα γεννάμε την προσμονή της ευτυχίας σε κάθε εξέλιξη. Έχεις δίκιο, σε εμπιστεύομαι, μόνο εσύ μπορείς να προβλέψεις τις καταστάσεις από την πλέον πρώιμη μορφή τους, κάτι σαν σύγχρονη μέντιουμ με διαχρονική ταυτότητα. Αισιοδοξία, άλλο ένα δυνατό σου σημείο.

Τελικά πολύ σου μοιάζω.

Α, μαμά, λες συνέχεια ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από εκείνη του γονιού προς το παιδί. Δεν μπορώ ακόμα να το αντιληφθώ, μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι υπάρχει πιο έντονο συναίσθημα από εκείνο του παιδιού προς τη μητέρα.

Μαμά, εγώ θα σου λέω κάθε μέρα χρόνια πολλά, χωρίς να υπάρχει λόγος απλά και μόνο επειδή «μάνα είναι μόνο ΜΙΑ», μα οι μέρες πολλές…