Είναι οι «φυσαλίδες» η ιδέα που θα σώσει τον τουρισμό φέτος;

Διόλου άσχημη ιδέα.
Είναι οι «φυσαλίδες» η ιδέα που θα σώσει τον τουρισμό φέτος;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο κορωνοϊός πρόσθεσε στο λεξιλόγιο μας κάποιες νέες λέξεις και στην καθημερινότητα μας κάποιες νέες συνθήκες. Όσο περνάει ο καιρός και το καλοκαίρι έρχεται, το μυαλό όλων βρίσκεται στον τουρισμό και στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν οι τουριστικές περιοχές να μην βγουν χαμένες από αυτή τη μάχη.

Με τον όρο «φυσαλίδες τουρισμού» περιγράφεται ο τρόπος διακοπών κατά τον οποίο μια οικογένεια φεύγει από την περιοχή ή την χώρα της και εγκαθίσταται σε κάποια άλλη, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τους ντόπιους της τουριστικής περιοχής.

Ο όρος αυτός, που στο μυαλό μας φαντάζει ουτοπικός, τις περασμένες χρονιές είχαν αρνητικό πρόσημο καθώς αναφερόταν στους τουρίστες εκείνους που δεν έβγαιναν από το ξενοδοχείο τους, έχοντας το βραχιολάκι παροχών στο χέρι. Ήταν εκείνοι οι τουρίστες που έτρωγαν, έπιναν και περνούσαν όλη τους την μέρα μέσα σε ένα τεράστιο συνήθως ξενοδοχείο, παροχή γνωστή με τον όρο all inclusive.

Φέτος όμως, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι «φυσαλίδες» φαίνεται να αποτελούν το plan b που θα σώσει τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι οι «φυσαλίδες» η ιδέα που θα σώσει τον τουρισμό φέτος;

Το σενάριο των ταξιδιωτικών φυσαλίδων φαίνεται να είναι εκείνο που συζητιέται περισσότερο, μιας και με αυτό τον τρόπο θα επιτρέπεται οι οικογένειες να ταξιδεύουν σε μία ή περισσότερες χώρες.

Η εφαρμογή φαίνεται πως θα ξεκινήσει μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, αφού την προηγούμενη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αποφάσισαν ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία να συζητήσουν από κοντά αυτή τη προοπτική. Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ταξιδιώτες να έχουν εξεταστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι καθώς και πως θα φέρουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει πως είναι υγιείς.

Η ιδέα του σχεδίου των φυσαλίδων συζητιέται έντονα και στην Ευρώπη καθώς ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε πως αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι θετική, θα ήθελε να συνεργαστεί με την Σλοβακία ή την Αυστρία ώστε να υπάρξει τουρισμός.

Η εφημερίδα Telegraph ανέφερε πως συζητιέται η πιθανότητα ενός «διαδρόμου» ο οποίος θα επιτρέπει τους θερινούς μήνες στους τουρίστες από την Τσέχικη Δημοκρατία, την Αυστρία και την Γερμανία να φτάνουν στα τουριστικά θέρετρα της Κροατίας.

Η λογική της «τουριστικής φυσαλίδας» φαίνεται πως θα απασχολήσει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ένας τρόπος να μην εξουθενωθεί ο τουρισμός αλλά και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Το τι θα συμβεί, μένει να το δούμε στην πράξη αν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν.