Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Είχε δοκιμάσει τα πάντα...
Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Στις 26 Μαρτίου του 1947 γεννήθηκε στο Λος Άντζελες ο Νταρ Άλεν Ρόμπινσον. Το όνομα του δεν μας λέει πολλά, καθώς η φύση της δουλειάς του, αν και ριψοκίνδυνη, είναι από εκείνες που μένουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Από μικρή ηλικία, ήταν ξεκάθαρο πως ο μετέπειτα μεγαλύτερος κασκαντέρ του κόσμου, έπρεπε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής τραμπολίνων και ο Νταρ ήταν εκείνος που με τις επιδείξεις του, έκανε ανάρπαστο το προϊόν στις ΗΠΑ.

Στα 12 του χρόνια, κατατάσσεται τρίτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να εξασφαλίσει το πρώτο του τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ήταν δεδομένο, όλοι γνώριζαν, η ζωή του θα ήταν συνυφασμένη με τα ακροβατικά.

Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Τα πρώτα χρόνια

Στα 20 του χρόνια και ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του, κατάφερε να εξασφαλίσει το πρώτο του δοκιμαστικό συμβόλαιο ως κασκαντέρ. Ξεκίνησε δειλά δειλά τα βήματά του, ωστόσο πολύ σύντομα θα καταλάβαινε πως έχει γεννηθεί για μεγάλα πράγματα. Η διορατικότητα των παραγωγών του Hollywood, μιλούσαν για ταλέντο και σύντομα αυτό μεταφράστηκε σε μεγάλους ρόλους και τεράστια επιτυχία.

Η μεγάλη επιτυχία

Το 1969 ντούμπλαρε τον Κλιντ Ίστγουντ στην ταινία «Paint Your Wagon» ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε η μεγάλη του στιγμή. Το 1974 αντικατέστησε τον Στιβ ΜακΚουίν σε όλες τις επικίνδυνες σκηνές του «Papillion». Εκεί όλο το συνεργείο, παραγωγοί και σκηνοθέτης κατάλαβαν πως αυτός ο νεαρός μπορεί να φτάσει εκεί που έχουν καταφέρει να φτάσουν λίγοι. Και έτσι έγινε.

Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Λίγους μήνες μετά, μαζί με μια μοτοσυκλέτα «τρέλανε» το μυαλό των παρευρισκόμενων στο στούντιο της ταινίας «Magnum Force» όπου ντούμπλαρε και πάλι τον Κλιντ Ίστγουντ. Το 1979 πήδηξε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό από τα 95 μέτρα, κάνοντας ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Λίγους μήνες αργότερα άφησε άφωνο τον πλανήτη, όταν κάνοντας ελεύθερη πτώση από  ένα αεροπλάνο κατάφερε να πιαστεί από ένα δεύτερο αεροσκάφος. Το όνομα του και πάλι βρέθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

 

Ο πρώτος και ίσως συγκλονιστικότερος άθλος του έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 1979, όταν κατάφερε πτώση από τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου,τον CN Tower του Τορόντο. Για αυτό το επίτευγμα, έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 δολάρια, σπάζοντας ταυτόχρονα δυο ρεκόρ. Το οικονομικό και το υψομετρικό.

Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Στην 19χρονη πλούσια καριέρα του κατάφερε 21 ρεκόρ αλλά και να αποκτήσει τον τίτλο του πιο επιτυχημένου κασκαντέρ όλων των εποχών. Σχεδίαζε τα πάντα λεπτομερώς και οι γνώσεις μαθηματικών και φυσικής βρίσκονταν πάντα στο μυαλό του ώστε να καταφέρει να βγαίνει ζωντανός ύστερα από κάθε δύσκολη σκηνή.

Ο σκηνοθέτης των «Sharky’s Machine, Stick» Μπάρτ Ρέινολτς υπήρξε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Νταρ και μάλιστα είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει δεύτερος πιο θαρραλέος ντουμπλέρ από εκείνον.

Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Το τέλος

Τον Νοέμβρη του 1986, ο 39χρονος πολύπειρος κασκαντέρ σχεδίαζε με την γνώριμη μεθοδικότητα του τις επικίνδυνες σκηνές της ταινίας «Million Dollar Mystery». Μια σκηνή καταδίωξης, όπου έπρεπε να χτυπήσει τη μηχανή του στο προστατευμένο κιγκλίδωμα με 70χλμ/ώρα τον απασχολούσε ιδιαίτερα. Συνήθισε να λέει στους συναδέλφους του πως πάντα πρέπει να προσέχεις την μικρή εκείνη λεπτομέρεια που μπορεί να σε σκοτώσει. Η απαιτητική σκηνή γυρίστηκε 2 φορές με απόλυτη επιτυχία.

Την επόμενη μέρα, κλήθηκε να γυρίσει την πιο απλή σκηνή του φιλμ, την τελευταία της ζωής του. Σε μια κλειστή στροφή έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και προσέκρουσε πάνω σε έναν βράχο.

Η λεπτομέρεια που στέρησε τη ζωή του καλύτερου κασκαντέρ στον κόσμο

Ο σπουδαιότερος κασκαντέρ πέθανε πριν φτάσει στο νοσοκομείο από εσωτερική αιμορραγία…

Ο Νταρ Άλεν Ρόμπινσον έφυγε από τη ζωή, εκτελώντας το πάθος του. Είχε εκφράσει πολλές φορές τον φόβο πως προκαλεί την τύχη του, ωστόσο η ανδρεναλίνη έρεε στο αίμα του και ήταν εκείνη που έμελλε να του στερήσει τελικά τη ζωή.