Το παραμύθι που έγινε η πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία του Τύπου

Ο τσαρλατάνος δικηγόρος που έπαιξε με τον πόνο του κόσμου και εξέθεσε τα ΜΜΕ.
Το παραμύθι που έγινε η πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία του Τύπου

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ήταν αρχές Φλεβάρη του 1979 όταν ο 36χρονoς  δικηγόρος Γιώργος Καματερός θα έφερνε τα πάνω κάτω στην Ελλάδα διαδίδοντας πως βρήκε το φάρμακο του καρκίνου. Ο δικηγόρος ισχυριζόταν πως ανακάλυψε σε μια πηγή της Κω ένα ραδιενεργό πέτρωμα το οποίο διαλύοντας το στο νερό δημιουργούσε το Ήλιον, νερό που θεράπευε ανίατες ασθένειες.

Αυτό φυσικά ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τη φήμη του και δεν άργησε η μέρα που οι παραγγελίες τον κάνουν να φέρνει το «θαυματουργό»νερό με βυτιοφόρα από την Κω. Απελπισμένοι άνθρωποι «χτυπημένοι» από τον καρκίνο έβλεπαν στο πρόσωπο του Καματερού τον Μεσσία που θα τους γιάτρευε και κάθε εμφάνιση του προκαλούσε παραλήρημα.

Μη μπορώντας να εξυπηρετήσει το πλήθος, έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιήσει ακόμα και το γήπεδο της ΑΕΚ και συγκεκριμένα τις θύρες 13 και 14.  Το κάθε μπουκαλάκι κόστιζε 20 δραχμές και ο Καματερός νωρίς το μεσημέρι είχε ξεπουλήσει. Το ταξίδι της «ελπίδας» συνεχιζόταν την επόμενη μέρα, σε κάποια άλλη γειτονιά της Αθήνας.

Το παραμύθι που έγινε η πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία του Τύπου

Στο «παιχνίδι» του Καματερού δυστυχώς συμμετείχαν ενεργά και τα ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο διαφήμιζαν τη δράση του αλλά και τη συντηρούσαν με τεράστια εξώφυλλα που έδιναν μια έξτρα ελπίδα στον λαό. Οι εφημερίδες που είχαν στο εξώφυλλό τους το καυτό αυτό θέμα, έβλεπαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό.

«Και οι υπουργοί πίνουν το νερό», «Βρέθηκε το φάρμακο του καρκίνου» ήταν μερικά από τα εξώφυλλα των εφημερίδων που τάχθηκαν υπέρ του δικηγόρου. «Η Απογευματινή» και «Τα Νέα» χόρεψαν στο χορό του, ενώ αντίθετα «Καθημερινή», «Ριζοσπάστης»,« Ελευθεροτυπία», «Εστία» και «Αυγή» απείχαν.

Το θράσος του δικηγόρου δεν σταμάτησε στη πώληση του νερού. Προέτρεπε τους ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων και να εμπιστευτούν εξ’ ολοκλήρου τη θεραπεία τους στο δημιούργημα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού που έπασχε από λευχαιμία και την επιδείνωση πολλών ασθενών ακόμα.

Το παραμύθι που έγινε η πιο μαύρη σελίδα στη ιστορία του Τύπου

Όταν η πολιτεία τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με την περίπτωση του Καματερού, αποκαλύφθηκε η τεράστια απάτη. Οι αναλύσεις έδειξαν πως το νερό όχι μόνο θαυματουργό δεν ήταν, αλλά περιείχε και ραδιενεργά στοιχεία που το έκαναν άκρως επικίνδυνο για την υγεία.

Ο δικηγόρος καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη οκτάμινη φυλάκιση και πρόστιμο 8.000 ευρώ και έφυγε για το εξωτερικό όπου ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις.

Τελικά επέστρεψε στην Κω και στις 6 Μαΐου του 1998 αυτοκτόνησε λόγω χρεών, επαναφέροντας στη μνήμη του κόσμου το όνομα του. Τον τσαρλατάνο εκείνο που τους εξαπάτησε πατώντας πάνω στον πόνο και την απελπισία τους.