100 χρόνια μπροστά: Το εκπαιδευτικό σύστημα-μοντέλο της Φινλανδίας που στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ

Έχοντας φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, ντρεπόμαστε λίγο για όσα θα διαβάσετε...
100 χρόνια μπροστά: Το εκπαιδευτικό σύστημα-μοντέλο της Φινλανδίας που στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το κουδούνι χτυπάει και τα παιδάκια βγάζουν τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στη πολύχρωμη αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί τους περιμένει ο δάσκαλος που δίνει περισσότερη βάση στο δημιουργικό κομμάτι της μάθησης παρά στο θεωρητικό. Οι μικροί μαθητές δεν αποστηθίζουν σε καμία περίπτωση τεράστια κομμάτια ύλης, αντίθετα ό,τι μαθαίνουν το εφαρμόζουν στη πράξη παράλληλα.

Στη συνέχεια ζωγραφίζουν, μαθαίνουν μουσικά όργανα που τους παρέχει το σχολείο και βγαίνουν χαρούμενα για διάλειμμα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος γευματίζουν στο εστιατόριο του σχολείου δωρεάν και στη συνέχεια πηγαίνουν στο σπίτι. Εκεί δεν θα διαβάσουν καθώς η δουλειά έγινε στο σχολείο.

Δεν σας περιγράψαμε μόλις ένα σχολείο βγαλμένο από τα πιο γλυκά μας όνειρα, αλλά την εκπαιδευτική πραγματικότητα της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο και παράλληλα τα πιο χαρούμενα παιδιά παγκοσμίως. Γνωρίζοντας πως το μέλλον είναι τα παιδιά κάνουν πράξη αυτό που είναι γνωστό σε όλους, αλλά σχεδόν κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό.

Αυτό που κάνει το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα τόσο ξεχωριστό είναι πως το επίκεντρο του είναι ο μαθητής και όχι ο δάσκαλος, ο κάθε μαθητής από τη νηπιακή ηλικία αντιμετωπίζεται διαφορετικά σύμφωνα με την κλίση του, τις ανάγκες του και το ταλέντο του.

100 χρόνια μπροστά: Το εκπαιδευτικό σύστημα-μοντέλο της Φινλανδίας που στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ

Οι εγκαταστάσεις των κτιρίων είναι άριστες και διαθέτουν όλες τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των μαθητών, όταν στη δική μας χώρα υπάρχουν σχολεία που δεν διαθέτουν καν πετρέλαιο για να ζεσταθούν οι σχολικές αίθουσες.

Η υποχρεωτική φοίτηση διαρκεί εννέα χρόνια και έπεται η ανώτατη από τα 16 έως τα 18, τα δύο τελευταία χρόνια του σχολείου οι μαθητές έχουν γενική και επαγγελματική εκπαίδευση κατά την οποία γνωρίζουν τα επαγγέλματα και αποφασίζουν ουσιαστικά τι θέλουν να σπουδάσουν.

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις ώρες διδασκαλίας που είναι πολύ λιγότερες από αυτές που ισχύουν στη χώρα μας, ενώ παράλληλα οι Φινλανδοί μαθητές είναι στη κορυφή γνώσης και τεχνολογικής κατάρτισης. Προφανώς το φροντιστήριο στην Φινλανδία είναι λέξη άγνωστη.

Όσα διαβάζουμε παραπάνω φαντάζει άγνωστος κόσμος για εμάς καθώς οι Φινλανδοί μοιάζουν να έχουν βρει το τρόπο να μεγαλώνουν υγιείς, χαρούμενους και ταυτόχρονα άκρως καταρτισμένους νέους ανθρώπους. Δεν θα ευχηθούμε καν να δούμε κάποτε και στη χώρα μας ένα τέτοιου είδους εκπαιδευτικό σύστημα καθώς αυτό μοιάζει αστείο ακόμα και να γραφτεί. Έχοντας όμως όλοι εμπειρία από τα ελληνικά σχολεία, ένα παράπονο μας πιάνει..