«Καλό Παράδεισο»: Οι 2 πιο άκυρες ευχές που εξακολουθείς να δίνεις εν έτει 2020

Αλήθεια τώρα;
5 παράξενα ανδρικά ονόματα που κανένα παιδί δεν θα ήθελε να έχει

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Αν κάτι αγαπάμε στην Ελλάδα είναι σίγουρα να μοιράζουμε ευχές αδιάκοπα δεξιά και αριστερά. Ίσως φταίει ο ήλιος που κάνει το ταμπεραμέντο μας εκρηκτικό, ίσως να ευθύνεται το φιλότιμό μας – που παρεμπιπτόντως είναι η μοναδική λέξη στο κόσμο που δεν μπορεί να μεταφραστεί.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ευθύνεται για αυτή τη συνήθεια, αυτό που είναι όμως δεδομένο είναι πως εκτός από το να κολλάμε αργίες δημιουργώντας ωραία και τίμια τριήμερα, ένα από τα αγαπημένα μας χόμπι είναι να χαρίζουμε απλόχερα ευχές.

Θα έχεις αντιληφθεί πως ενώ έχουμε ήδη πατήσει τον Φλεβάρη, το «Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά» διαδέχεται το ένα το άλλο σε σημείο να αναρωτιέσαι μέσα σου ΓΙΑΤΙ;

Αναγνωρίζοντας πως ίσως είμαστε ένα τσακ πριν θεωρηθούμε γραφικοί καλό είναι να εξηγήσουμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου κειμένου. Οι ευχές είναι καλές και άγιες καθώς το μόνο που μπορούν να χαρίσουν είναι θετική ενέργεια και χαμόγελο στο συνομιλητή. Όλες, εκτός από δύο.

Διανύοντας το 2020 υπάρχουν δυο ευχές που ανάθεμα και αν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν, ωστόσο τις χρησιμοποιούμε και εμείς κατά κόρον, τιμής ένεκεν μιας προηγούμενης εποχής.

Πάμε να τις αναφέρουμε και να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια να τις αναλύσουμε:

Καλή Παναγιά

Υπό άλλες συνθήκες την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου θα βρισκόσουν στη Μύκονο. Η ζωή όμως τα έφερε αλλιώς και τελικά κατέληξες στο χωριό ή το γυναικοχώρι – που δυστυχώς δεν διαθέτει θάλασσα. Πας βόλτες στο βουνό, πίνεις τσίπουρα στο καφενείο και συναναστρέφεσαι φουλ την τρίτη ηλικία.

Την συναναστρέφεσαι τόσο που έχεις αρχίσει να χρησιμοποιείς λέξεις που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Έτσι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα φέρεις μαζί σου και την ευχή-κόλαφο. «Καλή Παναγιά», που θα πει λογικά «Καλά να περάσετε τον Δεκαπενταύγουστο». Μια άλλη παραλλαγή είναι και το «Καλή Αυριανή» που είναι λίγο πιο συγκεκριμένη και αναφέρεται μόνο στις 14 Αυγούστου.

Καλό Παράδεισο

Αν κάποιον άνθρωπο θα είχα δυνατότητα να γνωρίσω στη ζωή μου, θα ήταν εκείνον τον πρώτο τύπο που πήγε σε κηδεία και αποφάσισε να εκδηλώσει το πένθος του μονολογώντας «Καλό Παράδεισο».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στη πραγματικότητα; Υπάρχει και «Κακός Παράδεισος»; Θεώρησες πολύ mainstream το «καλό ταξίδι»; Νιώθεις πως γεννήθηκες να ξεχωρίζεις;

Αυτές θα ήταν λίγες από τις ερωτήσεις που θα έθετα στον απίθανο τύπο που ξεστόμισε πρώτος αυτή την ανεκδιήγητη ευχή.