Ελληνίδα ερευνήτρια εξηγεί με απλά λόγια την ιστορική ανακάλυψη για τον καρκίνο

Μόνο χαμόγελα γι΄αυτήν την είδηση.
Ελληνίδα ερευνήτρια εξηγεί με απλά λόγια την ιστορική ανακάλυψη για τον καρκίνο

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που πριν από λίγες μέρες έκανε τον γύρο του κόσμου σκορπίζοντας κύματα ενθουσιασμού.

Το ευρύ κοινό που δεν έχει ιατρικές γνώσεις διαβάζοντας την είδηση ότι μια τυχαία ανακάλυψη επιστημόνων φέρνει πιο κοντά τη νίκη κατά του καρκίνου κράτησε μικρό καλάθι.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το διάβαζε και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και πιο ευχάριστα από ποτέ. Και το κατάλαβαν αυτό όσοι άκουσαν στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ την Μοριακή Βιολόγο κα Βλαχάβα, να εξηγεί με απλά λόγια την ιστορική ανακάλυψη των συναδέλφων της.

Η κ. Βλαχάβα η οποία βρίσκεται στο ίδιο πανεπιστήμιο με την ομάδα των Βρετανών που έκαναν τη σπουδαία ανακάλυψη (Κάρντιφ) εξήγησε ότι η επιστημονική ομάδα εντόπισε ένα κύτταρο που έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει καρκινικά κύτταρα χωρίς να «πειράζει» τα υγιή.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα επιτίθενται στα καρκινικά και τα σκοτώνουν, αρκεί να λάβουν ένα «σήμα» που να τα ενημερώνει για το ποια είναι τα κύτταρα στα οποία πρέπει να επιτεθούν. Χωρίς χημειοθεραπείες με φυσικό τρόπο. Στόχος των επιστημόνων τώρα που βρήκαν το συγκεκριμένο κύτταρο είναι να καταφέρουν να του δώσουν το σήμα για το ποια κύτταρα πρέπει να σκοτώνει και να ενισχύσουν τον πληθυσμό του στον οργανισμό του ασθενή, ώστε να είναι σε θέση να φέρει εις πέραν την αποστολή του.

Οι πρώτες δοκιμές είναι άκρως ενθαρρυντικές και δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε για πρώτη φορά τόσο κοντά στο ευκταίο. Στο να γίνει δηλαδή σε λίγα χρόνια ο καρκίνος μια απλή ασθένεια.