Πασχαλινό τσουρέκι με 150 θερμίδες γίνεται; Γίνεται και είναι πεντανόστιμο

Φτιάξε το... χθες.
Πασχαλινό τσουρέκι με 150 θερμίδες γίνεται; Γίνεται και είναι πεντανόστιμο

Της Μάρως Καρούση 

Είναι Πάσχα και εσύ έχεις αποφασίσει ότι το καλοκαίρι είναι πιο κοντά από όσο πίστευες, με την υγιεινή διατροφή να έχει γίνει πλέον η καθημερινότητά σου.

Όμως, όπως είπαμε, είναι Πάσχα… Και όλο αυτό, λειτουργεί πολύ αρνητικά σε σένα και στο πρόγραμμα διατροφής σου, αφού κουλουράκια, αυγά -σοκολατένια και μη-, κρέατα, πατάτες, ορεκτικά και φυσικά, τσουρέκια, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου που έχει στηθεί στις πλάτες σου (και στο στομάχι σου).

Τη δεδομένη στιγμή, ίσως κρατηθείς στο κομμάτι των αλμυρών γιατί ναι, θα πρωταγωνιστήσουν απλώς την Κυριακή του Πάσχα, άντε και την Δευτέρα. Τα γλυκά όμως;

Τα τσουρέκια που θα βρίσκονται εκεί, σιωπηλά και απειλητικά για 10 μέρες, κοιτώντας σε;

Πασχαλινό τσουρέκι με 150 θερμίδες γίνεται; Γίνεται και είναι πεντανόστιμο

Ήρθε η ώρα να τα απενοχοποιήσουμε και να σε ενημερώσω πως ναι, μπορείς να φας το αγαπημένο σου τσουρέκι χωρίς τύψεις, γιατί οι θερμίδες που «κουβαλάει» αυτό που θα φτιάξεις με τα χεράκια σου, τα ατομικά τσουρακάκια που θα σου παρουσιάσω, είναι μόλις 150.

Ενώ ένα κανονικό ατομικό τσουρεκάκι, έχει 450 με 500. Το ένα έτσι;

Πάμε λοιπόν.

Τι θα χρειαστείς για 5 τσουρεκάκια

  • 1 φλυτζάνι ζεστό γάλα
  • 1 φακελάκι  μαγιά (ξερή)
  • μισό φλυτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
  • 80 με 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3,5 φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι της σούπας νερό

Για από πάνω

  • 1 αυγό για άλειμμα
  • 1/3 του φλυτζανιού αμύγδαλο (φιλέ)

Πρώτη σου κίνηση, είναι να λιώσεις την μαγιά στο ζεστό γάλα. Στο ίδιο μπολ, προσθέτεις τη μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη, τα 2 αυγά, τα 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και το αλάτι και τα χτυπάς ώστε να αποκτήσουν μια λεία υφή.

Μετά, προσθέτεις με αργές κινήσεις το αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη σου.  Πασπάλισε τον πάγκο σου με λίγο αλεύρι, ρίξε εκεί το ζυμάρι σου και ξεκίνα να ζυμώνεις, ώστε να μπορεί να δουλεύεται. Αφού τελειώσεις, τοποθέτησε το σε ένα μπολ το οποίο θα είχες λαδώσει πριν και άφησε το να φουσκώσει για μια ώρα.

Αφού περάσει η μια ώρα, ξαναρίξε αλεύρι στον πάγκο σου, ξεκίνα να δουλεύεις πάλι το ζυμάρι σου και μοίρασε το σε 10 μέρη. Πάρε δυο δυο τα ζυμάρια σου και ξεκίνα να «πλέκεις» 5 πλεξούδες, τα οποία θα αφήσεις για άλλη μισή ώρα.

Χτύπα το αυγό που φυλάξαμε για από πάνω, μαζί με το νερό, άλειψε τα τσουρεκάκια και πασπάλισε με το φιλέ αμυγδάλου.

Ψήσε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Είναι πεντανόστιμη!