Μεταμεσονύκτιες λιγούρες: Ακατάλληλο;

Μετά τις 00:00 η άμαξα μετατρέπεται σε κολοκύθα… με θερμίδες;
Μεταμεσονύκτιες λιγούρες: Ακατάλληλο;

Της Ελένης Τύπου

Είναι γνωστή τοις πάσι η λαϊκή ρήση «Το πρωί να τρως σας βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σας ζητιάνος».

Εντούτοις, οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε αυτήν τη σοφή ακολουθία, επιβεβαιωμένη από την επιστήμη.

Το πρωί τρέχεις να προλάβεις στη δουλειά, γιατί σηκώθηκες στο 7ο snoozing, οπότε πίνεις ένα καφέ στο πόδι με ένα κουλούρι στο χέρι. Εντάξει, δεν το λες αυτό ότι τρως σαν βασιλιάς, περισσότερο σαν πέμπτος κατά σειρά εφεδρικός διάδοχος του θρόνου.

Η ετυμολογία των λέξεων πάντα κρύβει μέσα της την απάντηση. Το breakfast προέρχεται από το ρήμα break (σπάω) και τη λέξη fasting (νηστεία), δηλαδή σπάω την νηστεία, τη νηστεία της νύχτας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός έμενε χωρίς τροφή.

Εξ ου, λοιπόν, συνηθίζεται να λέμε ότι το πρωί μπορείς να τρως χωρίς τύψεις.

Μεταμεσονύκτιες λιγούρες: Ακατάλληλο;

Το μεσημέρι αν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις, μπορεί να φας αξιοπρεπώς, ειδάλλως θα τσιμπήσεις ό,τι βρεις ή θα παραγγείλεις μια σαλάτα «προσέχω τη διατροφή μου», αλλά που πάλι δε θα σου προσφέρει των συνδυασμό όλων εκείνων των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων.

Τρως σαν πρίγκιπας, αλλά όχι σαν αυτούς τους έφιππους πρίγκιπες από τα παραμύθια που πολεμάνε για την εκλεκτή της καρδιάς τους, αλλά σαν αυτούς τους μεσήλικες πρίγκιπες, που βλέπεις στις τελευταίες σελίδες gossip περιοδικών με κοστούμι και φαλάκρα.

Και η νύχτα φυσικά προσφέρεται για το γαστρονομικό πάρτυ. Εκείνες οι ώρες ελευθερίας και αρμονίας στον καναπέ, σε κατακλύζει μια αβυσσαλέα λιγούρα. Θέλεις μια πίτσα που την παραγγέλνεις με το μέτρο ή τα πατατάκια φούρνου που σε γλυκοκοιτάζουν από το ράφι της κουζίνας, και σκέφτεσαι «εντάξει, είναι φούρνου όμως, πιο υγιεινά» ή μία τούρτα σοκολατίνα που έχεις στο ψυγείο, «πρέπει να την φάω, μπορεί να χαλάσει, πριν οχτώ ώρες την πήρα».

Μεταμεσονύκτιες λιγούρες: Ακατάλληλο;

Υπάρχει και μία ακόμη σοφή ρήση που προτρέπει: «Το πρωινό να το τρως μόνος σου, το μεσημεριανό να το μοιράζεσαι με τον φίλο σου και το βραδινό να το δίνεις στον εχθρό σου». Και τι πρέπει τώρα δηλαδή; Να πάρω την τούρτα σοκολατίνα από το ψυγείο έτσι όπως είναι και να τη δώσω στη Μαρίνα από το τμήμα πωλήσεων, που ξελόγιασε τον πρώην μου;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει τόση σημασία πότε τρως, αλλά το πόσο τρως. Και αυτό υποστηρίζεται από πολλές πρόσφατες έρευνες.

Οπότε, μια ιδέα για τις ανεξέλεγκτες νυχτερινές λιγούρες, γιατί εντάξει υπάρχουν και οι ελεγχόμενες, είναι οι μικρές ποσότητες. Κόψε ένα μικρό κομματάκι της τούρτας σοκολατίνας, απόλαυσέ το και ένα κομμάτι δώσε αύριο στην Μαρίνα από το τμήμα πωλήσεων.

Έτσι θα έχεις κάνει δύο σωστές πράξεις.