Ποια μπορεί να πει όχι στην υπέροχη πραλίνα φουντουκιού; Ας είμαστε ειλικρινείς. Καμία.

Αν δεν σκεφτόμασταν τη ζάχαρη και τις εκατοντάδες θερμίδες με τις οποίες φορτώνει τον οργανισμό μας, θα την καταναλώναμε με την ίδια ευκολία που πίνουμε το αγαπημένο μας light αναψυκτικό, δυστυχώς, όμως, πραλίνα ίσον με εκατοντάδες θερμίδες και πολλά λιπαρά.

Όχι όμως η συγκεκριμένη πραλίνα, την οποία θα φτιάξεις με τα χεράκια σου. Σε αντίθεση με την κλασσική πραλίνα φουντουκιού του εμπορίου, η «σπιτική» μας χαρίζει μόλις 55 θερμίδες ανά μερίδα των 15 γραμμαρίων, την ώρα που η κλασσική μας φορτώνει με… 100!

Σα να λέμε ότι μπορείς να φας τη διπλάσια ποσότητα με τις ίδιες θερμίδες.

Έτοιμη;

Τα υλικά μας

  • 1 φλιτζάνι φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
  • ¼ φλιτζ. σκόνη κακάο άγλυκο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 100 gr. μαργαρίνη
  • 1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας

Πώς να την ετοιμάσεις

Αν τα φουντούκια τα έχεις αγοράσει ολόκληρα, ψήσε στον φούρνο μέσα σε ένα ταψάκι για 10 περίπου λεπτάκια μέχρι να ροδίσουν και έπειτα άλεσε τα στο blender. Αν τα πήρες έτοιμα σε σκόνη, προσπερνάς αυτή τη διαδικασία.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κακό, τη μαργαρίνη (αφού πρώτα τη λιώσουμε) και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σκόνη φουντουκιών και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και αφήνουμε να κρυώσει πριν σφραγίσουμε.

Tip for you! Ιδανική για τις φρυγανιές, το ψωμί ή τα μπισκότα σου. Μπορείς να συνοδεύσεις και με τριμμένο μπισκότο!