Η «άχαστη»: Η δικηγόρος που μισούν όλοι θα αθώωνε και τον διάβολο

Η άκρως επιτυχημένη γυναίκα που απαξιώνει το κίνημα #metoo αγνοώντας τη λέξη «αλληλεγγύη»
Η «άχαστη»: Η δικηγόρος που μισούν όλοι θα αθώωνε και τον διάβολο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

«Δεν είμαι ανάμεσα στις γυναίκες που το πιστεύουν. Θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τις επιλογές που κάνουν». Με αυτή την δήλωση-κόλαφο η δικηγόρος Dona Rottuno θέλησε να απαξιώσει το κίνημα #metoo και παράλληλα να υπερασπιστεί τον διάσημο παραγωγό και πελάτη της Harvey Weinstein που κατηγορείται για παρενόχληση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι και το βιογραφικό της 44χρονης δικηγόρου που ίσως θα μπορούσαμε να πούμε πως έχτισε τη καριέρα της υπερασπιζόμενη άνδρες που κατηγορούνται για παρενόχληση ή κακοποίηση. Εξάλλου έχει δηλώσει πως:« Για κάθε σημαντική υπόθεση κακοποίησης που θα ακούσεις στο Σικάγο έχω δεχτεί τηλεφώνημα».

Στη μεγάλη λίστα των πελατών της ανήκει και ο παίχτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου Shaun Gayle ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του αλλά και ο Ισλαμιστής ηγέτης Mohammad Abdullah Saleem ο οποίος κατηγορήθηκε για την κακοποίηση μιας μαθήτριας του. Φυσικά κέρδισε και τις δυο υποθέσεις. Για την ακρίβεια έχει κερδίσει κάθε τέτοιου είδους υπόθεση στη καριέρα της εκτός από μια.

Η Dona Rottuno είναι μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, ταγμένη στη καριέρα της.Ξυπνάει στις πέντε το πρωί και κοιμάται μόνο πέντε ώρες. Οι αντίπαλοι της στα δικαστήρια καθώς και οι δημοσιογράφοι της έχουν δώσει το προσωνύμιο «η δικηγόρος του διαβόλου», τίτλο που δεν φαίνεται να την ενοχλεί ιδιαίτερα. Ίσως μόνο το γεγονός πως έχει δεκατέσσερα βαφτιστήρια μας δίνει την εντύπωση πως έχει κάποιες κρυμμένες ευαισθησίες.

Για την Rottuno το γεγονός πως είναι γυναίκα λειτουργεί βοηθητικά στη πορεία που έχει επιλέξει, καθώς κατά δήλωση της έτσι μπορεί να εξετάζει τα στοιχεία με περισσότερη αιχμηρότητα. Φυσικά αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε και από την κρίση πανικού με την οποία ήρθε αντιμέτωπη μια μάρτυρας της υπόθεσης Weinstein στο δικαστήριο. «Μπορεί να είναι εξαιρετικός δικηγόρος αλλά αν πηγαίνει σε μια γυναίκα με την ίδια αιχμηρότητα που πηγαίνω εγώ, το πιο πιθανό είναι να θεωρηθεί bullying. Αν κάνω το ίδιο δεν θα κουνήσει κανείς βλέφαρο.»

Είναι φοβερό να σκεφτείς πως αυτό που μας κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στην υπόθεση Rottuno, το γεγονός πως μια γυναίκα υπερασπίζεται άνδρες που κατηγορούνται για κακοποίηση χτίζοντας μάλιστα στη φήμη της πάνω σε αυτό, να είναι αυτό που θεωρεί εκείνη το μεγαλύτερο της όπλο.

Φυσικά στη περίπτωση της αυτό λειτουργεί άριστα μιας και έχει καταφέρει να χαίρει εκτίμησης των σπουδαιότερων συναδέλφων της και να έχει φτιάξει τεράστια περιουσία με τις δικαστικές επιτυχίες της.

Στο τέλος της μέρας βέβαια μένουν άλλα πράγματα.. Όπως η αλληλεγγύη ή και οι τραυματισμένες ψυχές των γυναικών που στάθηκαν η αφορμή να δημιουργηθεί το σεβαστό από όλες τις γυναίκες- εκτός εκείνης- #metoo.